Frp vil ikke ha spesialdiett i fengslene

<pFremskrittspartiets Solveig Horne sier nei til spesialdietter innenfor fengslene. Hun mener anmeldelsen mot Trondheim fengsel for å ha servert svinekjøtt til muslimer må henlegges.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Solveig Horne (FrP) sier nei til spesialdietter i fengslene. Foto: Scanpix.Stortingsrepresentant Solveig Horne (FrP) sier nei til spesialdietter i fengslene. Foto: Scanpix.

En muslimsk innsatt ved Trondheim fengsel har anmeldt fengslet for diskriminering etter at fengslet serverte muslimske fanger svinekjøtt uten å si ifra.

Muslimene skal ha reagert sterkt da de fant ut at de hadde spist svinekjøtt, som er forbudt for muslimer.

Svinekjøtt i sausen

– Vi fikk panert fisk. Mens vi spiste merket noen at det lå små skinkebiter i sausen som var innbakt i fisken. Mange her ber og praktiserer religionen mer enn meg, og flere ble rasende da de oppdaget at de hadde spist svinekjøtt, sier 39 år gamle Salma til Adresseavisen. Han har anmeldt fengslet på vegne av seg selv og de andre muslimske fangene.

Nei til spesialdietter

Stortingsrepresentant Solveig Horne, som er medlem i justiskomiteen, sier til partiets hjemmeside at det bør sies nei til spesialdietter innenfor murene.

– Det er allerede knapphet på ressurser i fengselsvesenet. Man bør ikke bruke tid, penger og krefter på å tilrettelegge for spesialdiett for noen innsatte basert på deres religiøse overbevisning, kultur, eller smaksløker for den saks skyld, sier hun.

Horne mener at enkelte muslimer, som vil leve i tråd med Koranen, er mer opptatt av å følge den når det gjelder mat i fengslene enn å være opptatt av ikke å foreta straffbare handlinger som sender dem dit.

Svinekjøtt flere ganger

De muslimske fangene skal ha blitt servert svinekjøtt flere ganger. Etter den første episoden for et par måneder siden klagde de og fikk beklagelse fra kjøkkenet. Få uker senere skjedde det igjen, og senest i november gjentok historien seg.

Alle innsatte har krav på middag i fengselet, som fører oversikt over maten til muslimer, vegetarianere og allergikere.

– Jeg kan bekrefte at en innsatt ved Trondheim fengsel har anmeldt fengselet for diskriminering og brudd på menneskerettigheter. Så lenge partene ikke er avhørt, vil jeg ikke gå nærmere inn på saken, sier kriminalvaktleder Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Det er meningsløs bruk av ressurser å prioritere en slik sak. Den bør umiddelbart henlegges, sier Horne. (©NTB)

Personvernpolicy