Krangel og «demoner» utløste foreldredrap

<pEn pengekrangel om prisen på et par nye briller utløste voldshandlingene som endte med at en 21 år gammel mann drepte begge foreldrene sine på Kyrksæterøra i Hemne i Sør-Trøndelag den 21. august i

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påvirkning fra «demoner og skumlinga» som snakket til ham, hadde også en viss – men noe uklar – innflytelse på det dramatiske hendingsforløpet, ifølge tiltaltes forklaring i retten.

21-åringen forklarte seg om drapene da Sør-Trøndelag tingrett mandag startet behandlingen av straffesaken.

– Hva synes du om det du har gjort, spurte tingrettsdommer Bente Staven.

– Æ gråta. Æ håpa dem havna i himmelen, svarte tiltalte.

– Tror du at de er der, spurte dommeren.

– Æ håpe, var svaret.

Drapsofrene i denne saken er 21-åringens 67 år gamle far og den 54 år gamle moren, som opprinnelig var fra Thailand.

– Ikke straffskyld

På spørsmål fra statsadvokat Per Morten Schjetne, ga tiltalte en detaljert forklaring om slåsskampen som oppsto med foreldrene, og som endte med at både moren og faren ble drept med flere knivstikk, og til slutt med øksehogg.

Men 21-åringen erkjente ikke straffskyld for det han har gjort. Det har sammenheng med hans psykiske tilstand. De sakkyndige, professor Kirsten Rasmussen og psykiater Andreas Hamnes, fastslår i sin rettspsykiatriske erklæring at mannen var psykotisk da drapene skjedde, og at han er fortsatt psykotisk.

Det er allerede klart at aktor vil legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

For dyre briller

Hendingsforløpet som retten fikk høre om, startet med at tiltalte og hans far var hos optiker for å kjøpe et par nye briller. Da de kom hjem, fikk de skjenn av moren fordi hun mente brillene var for dyre.

Denne uoverensstemmelsen utviklet seg til et slagsmål. Tiltalte hevdet at det var moren som først gikk til fysisk angrep, at han følte seg truet av moren, og at han slo tilbake.

– Æ kunne ikke aksepter å bli hakka på heile tida, forklarte han.

Han hentet to kniver på kjøkkenet, og med disse våpnene fortsatte kampen. Faren ble påført flere knivstikk da han forsøkte å holde sønnen.

Retten fikk også høre om en familie med mye vold, både mot tiltalte i barndommen, og foreldrene imellom. Videre fortalte tiltalte at han var utsatt for mobbing på skolen, og at han kom i slagsmål når han tok igjen mot mobbingen.

Psykiatrisk pasient

Tiltalte var psykiatrisk pasient på Østmarka psykiatriske sykehus i Trondheim fra januar til juni i år. Diagnosen var vrangforestillinger og akutt paranoid psykose – i tillegg til Aspergers syndrom, en medfødt utviklingsforstyrrelse som blant annet medfører vansker med sosial omgang og kommunikasjon.

Overlege John Christian Fløvig på Østmarka forklarte seg som vitne om diagnosen, om behandlingen, risikovurderingene og de tiltak som ble satt i verk før tiltalte ble utskrevet den 9. juni. Da var det i samarbeid med Hemne kommune ordnet med egen bolig til 21-åringen.

– Vi jobbet i fem måneder med å redusere risikoen. Vi mente at den var lav, sa Fløvig.

– Uutholdelig

Fløvig forklarte også at det var klart for behandlerne at 21-åringen ikke burde bo hjemme hos foreldrene.

– Situasjonen hjemme var uutholdelig, konstaterte Fløvig.

Men da drapene skjedde, hadde 21-åringen – etter påtrykk fra moren – nylig sagt opp den kommunale boligen og flyttet hjem. Det kommunale hjelpeapparatet reagerte på dette og avtalte et møte med fagfolkene på Østmarka. Men før noen rakk å gripe inn, hadde drapene skjedd. (©NTB)

Personvernpolicy