Stolt Clinton blir Obamas toppdiplomat

USAs kommende president, Barack Obama, kunnegjorde i dag at Hillary Clinton blir utenriksminister. Foto: Scanpix.
USAs kommende president, Barack Obama, kunnegjorde i dag at Hillary Clinton blir utenriksminister. Foto: Scanpix.

<pDen bitre striden fra nominasjonsprosessen er lagt fullstendig død. Hillary Clinton blir påtroppende president Barack Obamas utenriksminister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (NTB-Andreas Bondevik): – Utpekelsen av Hillary er et signal til venner og fiender om hvor alvorlig jeg forplikter meg til å fornye USAs diplomati og å gjenopprette våre allianser, sa senator Barack Obama på en pressekonferanse i Chicago mandag.

Etter at han i forrige uke konsentrerte seg om utnevnelsene av sitt team av økonomiske rådgivere og poster i regjeringen, kunngjorde Obama mandag hvem i administrasjonen som får USAs utenrikspolitikk og sikkerhet som ansvarsområde.

– Våre sikkerhetsutfordringer er like store som de økonomiske, sa Obama. Med påtroppende visepresident Joe Biden ved sin side gjorde han de klart at han ikke er i tvil om at Clinton er den rette til å lede utenriksdepartementet.

– Jeg er stolt over å få lov til å jobbe med deg, uttalte Clinton etter at nominasjonen ble kunngjort. Hun sa hun vil jobbe for positive forandringer i verden.

– USA er et land som er tuftet på at alle skal bli gitt retten og muligheten til å leve opp til sitt potensial. Det samme idealet må gjelde for resten av verden også, sa Clinton.

Beholder Gates

Barack Obama bekreftet mandag også som ventet at han vil beholde republikaneren Robert Gates som forsvarsminister. Samtidig ble advokaten Eric Holder fremmet som justisminister, og Arizona-guvernør Janet Napolitano som minister for rikets sikkerhet.

Den påtroppende presidenten utpekte også sin utenrikspolitiske rådgiver Susan Rice som USAs FN-ambassadør og den pensjonerte generalen James L. Jones som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

– Tiden er kommet for en ny start. Teamet vi har samlet her i dag, er utrustet for å klare nettopp dette. De deler min pragmatisme når det gjelder bruk av makt, og min oppfatning av USAs lederrolle i verden, sa Obama.

Kritikk

Mange i Washington er lettet fordi Obama har valgt et team med stor erfaring. Ved å beholde Gates har han også strukket seg over partilinjen og holdt løftet om å ta en republikaner med i administrasjonen. Men det er også dem som er skuffet.

– Flere på venstresiden av partiet sier: «Stopp en hal, vi stemte jo for forandring», sier CNNs politiske ekspert Bill Schneider.

Men Obama tilbakeviser kritikken om at regjeringen hans ikke reflekterer forandringen han gikk til valg på.

– Vi skal kombinere erfaring med nytenkning. Men visjonene om endring vil først og fremst komme fra meg. Det er min jobb, sier Obama.

Bitter strid

Obamas valg av Clinton er et tydelig tegn på at striden fra nominasjonskampen nå er lagt død. De to rivalene utkjempet en svært tøff og til tider bitter kamp om nominasjonen, som varte helt til begynnelsen av juni.

De to gikk i strupen på hverandre i utenrikspolitiske spørsmål. Obama kritiserte Clinton for å ha stemt for Irak-krigen, mens Clinton hevdet Obama manglet den nødvendige erfaringen til å bli øverstkommanderende, og slaktet uttalelsene hans om å møte Iran og Cubas ledere.

Men sårene begynte å leges i løpet av sommeren, og Clinton hjalp i høst Obama i valgkampen mot republikaneren John McCain.

Halve regjeringen klar

Ifølge Obamas rådgivere har den påtroppende presidenten i lang tid sett for seg Clinton som sin utenriksminister.

– Jeg tror folkene rundt dem mislikte den andre kandidaten mer enn de noen gang har mislikt hverandre, sier en kilde som har fulgt forholdet mellom dem på nært hold til Politico

Med utnevnelsene mandag har Obama fylt halvparten av de 15 postene i regjeringen mindre enn en måned etter han vant presidentvalget, inkludert de viktige postene utenriksminister, justisminister, finans- og forsvarsminister.

Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44. president i Washington 20. januar. (©NTB)

Personvernpolicy