SOSIALDEMOKRATISK KONGRESS

Her er deres krise-svar

<strong>GÅR TIL VERKET: </strong>Danske Poul Nyrup Rasmussen (til venstre), Spanias statsminister José Luis Zapatero og andre europeiske ledere med krav til EU-toppmøtet. (Foto: Thomas Vermes)
GÅR TIL VERKET: Danske Poul Nyrup Rasmussen (til venstre), Spanias statsminister José Luis Zapatero og andre europeiske ledere med krav til EU-toppmøtet. (Foto: Thomas Vermes)

<pOffentlige investeringer, noe skattekutt og samordnet handling mot økonomisk krise. Dette ble Jens Stoltenberg og sosialdemokratiske ledere fra 27 EU-land enige om.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOSIALDEMOKRATENES KRAV

Alle regjeringene må forplikte seg til å gjøre tilstrekkelige investeringer I kommende måneder og år.

Investeringer som går til riktig jobb-skaping må prioriteres. Dette inkluderer gørnn energi og infrastruktur som transport. Offentlige og private bygninger må gjøres mer energieffektive.

Subsidier kan gå til isolering av hus, forsking, utviklinng og utdanning, og til omsorg for barn og eldre.

Skatteincentiver kan kombineres med nye initiativer til å øke etterspørselen.

EUs budsjetter har en nøkkelrolle og må endres for å bli mest mulig effektive å løse krisen. Regionstøtte til land med spesielle problemer må økes gjennom krisen.

Støtte til grensekryssende infrastruktur i form av transport, energi og telekommunikasjoner, spesielt bredbånd, må prioriteres.

Den europeiske investeringsbanken å øke sin støtte til små og mellomstore bedrifter, og til miljøomforming av næringslivet.

Handelspolitikken må spille en nøkkelrolle og WTO-forhandlingene og EUs partnerskaps-avtaler med u-land må sluttføres.

Madrid (ABC Nyheter): De sosialdemokratiske lederne i EU pluss Jens Stoltenberg fra Norge, ble søndag kveld enige om hvordan krise i både finansverdenen og i den såkalte realøkonomien, skal motarbeides. Det skjedde på toppmøtet i organisasjonen for de sosialdemokratiske partiene i EU og Norge, PES.

Svaret fra det europeiske sosialdemokratiet er en erklæring som foreskriver en miks av offentlige investeringer og skattelettelser. En miks som skal blandes konkret ut fra situasjonen i hvert land. Men i EU må tiltakene, som Poul Nyrup Rasmussen sa til ABC Nyheter, være samordnet.

Erklæringen krever at EUs medlemsland på sitt toppmøte 11. og 12. desember skal ta skrittet fullt ut i retning av en ambisiøs kriseplan.

Men er det noen forskjell?

Men er det egentlig noe i denne tiltakspakka som avviker særlig fra det mange borgerlige partier i Europa nå går for?

Spørsmålet går til Arbeiderpartiets statssekretær i Finansdepartementet, Geir Axelsen, som deltar på PES-møtet, og er med i Poul Nyrup Rasmussens tenkegruppe om hvordan finanskreftene kan reguleres.

- Det er ikke noe rop om skattelettelser på dette møtet, i hvert fall, sier Axelsen, som ikke har deltatt i arbeidet med erklæringen av lederne, og derfor ikke kommenterer direkte på det.

Skatte-incentiver

Erklæringen snakker også om «skatteincentiver, for eksempel moms-kutt», i tillegg til offentlig satsing på investeringer, ikke minst i miljøtiltak og infrastruktur.

- Hovedbudskapet fra møtet er heller å investere i infrastruktur, utdanning og miljø. Det andre punktet er bedre regulering av finansmarkedene. Det tredje punktet syns jeg er gledelig: Behovet for å slåss mot skatteunndragelser og skatteparadiser. Det dreier seg om grunnlaget for velferdsstater. Klart, hvis EU setter kraft bak det, vil det ha enorm betydning, sier Axelsen.

- Bra med enighet i krisetider

- I krisetider er ikke hovedpoenget å oppnå forskjeller. Det er bra om man heller klarer å komme til enighet om krisetiltak. Det er blitt større oppslutning også blant konservative politikere nå, om bedre regulering. Det kan vi ikke beklage oss over, sier Axelsen.

Denne utviklingen på sentrum-høyresiden i europeisk politikk fikk atskillig hardere karakteristikker av lederen av den sosialdemokratiske gruppa PES i EU-parlamentet:

- Hyklere fra høyresiden

- Vi opplever en tilsynelatende rundsnu fra høyresiden. Vi hører de utroligste talene fra dem i parlamentet, om behovet for regulering og offentlige investeringer. Men de hykler! anklaget tyskeren Martin Schulz fra talerstolen.

Han gikk spesielt løs på den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

- Sarkozy snakker som om han var Karl Marx i eksil i Frankrike. Men han bløffer! Så snart han og de andre oppfatter at krisen er over, vil de snu om gå til angrep på folks rettigheter, tordnet Schulz.

- Høyreorientert politikere stjal våre fortellinger. Men de tar feil når det kommer til handling, sa den belgiske partilederen Caroline Genez.

- Det vi ser i USA og andre land, er hva høyreorientert styre gjør for folk. Vi må forandre våre fortellinger, bli mer radikale, sier hun.

Personvernpolicy