- Alle angriperne i Mumbai var fra Pakistan

Angrepet i Mumbai som kostet minst 195 mennesker livet Foto: Scanpix
Angrepet i Mumbai som kostet minst 195 mennesker livet Foto: Scanpix

<pDe ti væpnede mennene som gikk til angrep flere steder i Mumbai onsdag, var alle fra Pakistan, hevder indiske myndigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Terroristene som er drept i kampene i Mumbai de siste dagene, var alle fra Pakistan, sa statssekretær Shakeel Ahmad i det indiske innenriksdepartementet til BBC mandag.

Minst 172 personer ble drept og nærmere 300 såret i terrorhandlingene som begynte med at ti væpnede menn gikk til angrep flere steder i Mumbai onsdag.

– Vi hevder ikke at terroristene er støttet av regjeringen i Pakistan, understreker Ahmad. Han insisterer likevel på at pakistansk territorium er blitt brukt til «antiindiske» formål.

Fange

Søndag meldte det indiske nyhetsbyrået PTI at flere innad i den indiske regjeringen mener landet nå bør trekke seg fra fredsprosessen med Pakistan, og statsminister Manmohan Singh skal være svært skuffet over at Pakistan ikke har gjort mer for å forhindre terrorisme rettet mot India.

Den ene væpnede personen som er pågrepet etter angrepene, Ajmal Qasab, er også fra Pakistan, og han har ifølge Ahmad kommet med detaljinformasjon om identiteten til de ni andre angriperne.

Qasab har ifølge indisk politi forklart at han fikk sin opplæring hos den pakistanskbaserte militante grupperingen Lashkar-e-Taiba, som kjemper mot indisk styre i Kashmir. Lashkar-e-Taiba er mest kjent for angrepet mot parlamentet i India i 2001.

Sterke grupperinger

Pakistans president Asif Ali Zardari ber India innstendig om å ikke straffe Pakistan for terrorangrepene i Mumbai. Han sier de militante grupperingene i regionen er sterke nok til å utløse en krig mellom de to landene.

– Selv om de militante personene skulle ha forbindelser til Lashkar-e-Taiba, hvem tror dere vi kjemper mot? spør Zardari i avisa Financial Times mandag.

– Vi lever i ei vanskelig tid hvor ikke-statlige aktører har brakt oss ut i krig før, både i kjølvannet av 11. september 2001 i USA og under opptrappingen av situasjonen i Irak, sier Zardari.

Zardari har tidligere varslet at Pakistan vil slå raskt til mot de skyldige hvis det blir bevist at noen fra Pakistan var innblandet i terroren. (©NTB)


Oppdaterte nyheter om terrorangrepene i Mumbai finner du på Startsiden

Personvernpolicy