– Feil av Norge å ikke bidra i Kongo

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Jan Egeland, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener vi har en innebygd diskriminerende holdning overfor afrikanske land. Han mener vi yter bedre hjelp til land som ikke ligger i Afrika. Bildet, som er tatt i dag, er fra flyktningeleiren i Ishasha. Foto: Reuters.
Jan Egeland, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener vi har en innebygd diskriminerende holdning overfor afrikanske land. Han mener vi yter bedre hjelp til land som ikke ligger i Afrika. Bildet, som er tatt i dag, er fra flyktningeleiren i Ishasha. Foto: Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er galt av Norge å ikke bidra med soldater til FN-styrken i Kongo, mener Jan Egeland, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter har avvist en forespørsel fra FN og sagt at det foreløpig ikke er aktuelt å bidra med soldater i Kongo.

– Man kan jo spørre seg om vi hadde svart det samme dersom henvendelsen hadde kommet fra Balkan, Europa eller Midtøsten, sier N

Jan Egeland mener Norge burde bidratt med soldater til Kongo. Foto: Scanpix.Jan Egeland mener Norge burde bidratt med soldater til Kongo. Foto: Scanpix.

UPI-direktøren til NRK.

– Jeg føler at vi stiller med en slags innebygd diskriminering overfor Afrika. Vi svarer annerledes hvis det er Kongo det gjelder, enn hvis det var Kosovo, fortsetter Egeland.

Katastrofe

Krigen mellom opprørere og regjeringsstyrker i Øst-Kongo har drevet hundretusener av mennesker på flukt og skapt en humanitær katastrofe. Egeland omtaler konflikten som «den verste krigen vår generasjon har sett».

FN har vedtatt å øke fredsstyrken i landet med 3.000 soldater, men det kan ta flere måneder å iverksette. FNs generalsekretær Ban Ki-moon ønsker derfor en midlertidig europeisk fredsstyrke til det østlige Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ban håper at den europeisk styrken kan være i området fram til forsterkningene til FN-styrken er på plass, opplyste den belgiske utenriksministeren Karel De Gucht søndag.

Trusler

Samtidig truer opprørslederen Laurent Nkunda med full krig om ikke regjeringen innleder forhandlinger med ham. En slik krig har regjeringen ingen mulighet til å vinne, advarer han.

– Hvis det ikke blir forhandlinger, blir det krig, for å si det slik, Jeg vet at regjeringen ikke har noen kampevne, og derfor har den ikke noe annet valg enn å forhandle, sa Nkunda ifølge den britiske rikskringkastingen BBC. (©NTB)

Opprørslederen mener meglingen bør finne sted i Kenyas hovedstad Nairobi, og at den bør ledes av FNs fredsutsending, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo. (©NTB)