The BlackSheeps vant overlegent

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:11.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:595.3pt 841.9pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p class="MsoNormal">The <span>BlackSheeps</span> sang 'Oro Jaska Beana» om den feite hunden Kamilla, ble stemt frem på vegne av TV-seerne i hele resten av Skandinavia. I bakgrunnen MGP-vert Jacob Riising. Foto Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX</p>
The BlackSheeps sang 'Oro Jaska Beana» om den feite hunden Kamilla, ble stemt frem på vegne av TV-seerne i hele resten av Skandinavia. I bakgrunnen MGP-vert Jacob Riising. Foto Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX

<pNorske The BlackSheeps vant en overlegen seier i den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior lørdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Århus/Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): – Helt fantastisk, sier hovedpersonen selv.

– Jeg har det bra, men det har ikke helt gått opp for meg at jeg vant. Helt fantastisk. Det har vært litt jobb, men det har vært veldig morsomt, sier vokalist Agnete Johnsen (14) til NTB like etter at hun har gått av scenen i Musikhuset i Århus lørdag kveld.

– Vi er backstage et sted nå, men snart skal vi på fest, drikke brus, kose oss, og spise masse god mat, sier en oppglødd Johnsen på telefon.

– Det er helt fantastisk, men det har ikke helt gått opp for meg ennå. Alt raste gjennom hodet mitt på en gang, sier Viktoria Eriksen (15) om følelsen hun hadde da resultatene var klare.

Det er andre året på rad at det norske bidraget vinner Melodi Grand Prix junior.

Favoritt

Foruten Johnson og Eriksen, består The BlackSheeps av Emelie Nilsen (15), og Aleksander Touryguin (15), alle fra Nesseby i Finnmark.

Samtlige deltakerland hadde finnmarkingene som sin favoritt under finalen i Musikhuset i Århus lørdag kveld. Låten «Ora jaska, beana», som er samisk for «Ti stille, hund», fikk 60 av 100 poeng fra Finland, 51 poeng fra svenskene, mens Danmark ga nordmennene 53 poeng.

Vinnerlåten handler om den feite hunden Kamilla som får så mye usunn mat hos matmor at den til slutt dør. «Oro jaska, beana» har blitt spilt utallige ganger på norsk radio i høst, og de mange fansene kan glede seg til et album som er planlagt å komme i løpet av neste år.

– Samisk er kult

Statssekretær Raimo Valle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet er tidlig ute med å gratulere.

– Det er med stor beundring, glede, og ikke minst stolthet over å være same fra Nesseby at jeg i dag kan gratulere The BlackSheeps med den flotte seieren i Århus. At så unge musikere lager og fremfører musikk av denne kvaliteten er ganske enkelt imponerende, sier han i en pressemelding.

– At the BlackSheeps valgte å fremføre deler av teksten på samisk, tilførte låten noe positivt og spennende. Når låten i tillegg har slått så godt an på hitlistene har gruppen gitt et fantastisk bidrag til at samisk høres i det offentlige rom, samisk er rett og slett kult, fortsetter Valle.

Skryt fra sametingspresident

– Nå er jeg ikke noen stor fan av Melodi Grand Prix til vanlig, men dette er stort. De er veldig flinke, dessuten har sangen slått veldig godt an. Etter kveldens finale regner jeg med at hele Norden vil gå rundt og synge på «Ora jaska, beana», sier sametingspresident Egil Olli til Aftenposten.no.

Bandet vant den norske finalen i høst, og vokalist Agnete Johnsen har blitt spådd en strålende fremtid av blant andre musikksjef Håkon Moslet i NRK P3 og artistmanager Jan Fredrik Karlsen.

– Jeg er trygg på at uansett hva som skjer, så har disse ungdommene et godt støtteapparat i ryggen. Dessuten er det ganske fredelige tilstander i Nesseby, så det er ikke sikkert de vil merke det helt store presset når de kommer hjem, sier Olli.

Ministerstøtte

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) avslørte i sin personlige blogg at også han har latt seg sjarmere av Agnete og resten av medlemmene i The BlackSheeps:

– Ja, ikke at jeg er så opptatt av verken senior- eller juniorvarianten, men årets norske bidrag til den nordiske finalen får selv den mest hardbarkede til å smelte, skriver Solhjell i bloggen, og fortsetter:

– De lærte å spille instrument av læreren, øver på skolen, har enormt med sjarm – og er mer rock ’n’ roll enn de fleste, skriver kunnskapsministeren.

The Battery fra Surnadal, som består av den unge kvartetten Oddbjørn Sponås, Brage Kristian Einum, Stein Boge og Hans Olav Settem, bidro i den nordiske finalen med sin låt «Tenke nå!».

I superfinalen konkurrerte The BlackSheeps mot danske The Johanssons, finske Footboys og svenske Jonna. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus