Maktkamp uten vinnere

Maktkamp uten vinnere
Maktkamp uten vinnere

<pThailand herjes av en bisarr maktkamp der alle parter så langt står igjen som tapere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eneste som trolig kan løse konflikten, den 81 år gamle kong Bhumibol, velger å tie.

Tre hovedspillere sitter rundt det politiske pokerbordet, skriver Bangkok-avisen The Nation: Regjeringen, opposisjonsbevegelsen PAD og de militære styrkene. De vokter på hverandre, men ingen kommer med utspill, heter det på avisens nettsider.

Statsminister Somchai Wongsawats trumfkort er valgseieren som hans parti PPP vant for snart ett år siden. Men Somchai har ikke vist seg som noen dyktig pokerspiller, mener The Nation, som anklager statsministeren for «banalt skryt av regjeringens resultater».

Form for terror?

– Landet kan ikke bøye seg for det som egentlig er en form for terrorisme. Statsministeren og hans regjering må likevel innse at det er deres fullstendige udugelighet – og i noen tilfeller deres egoisme – som gir liv til PAD, kommenterer storavisen Bangkok Post.

PAD, Folkets allianse for demokrati, er en løs sammenslutning av thailandske opposisjonsgrupper. Den har som mål å erstatte den valgte nasjonalforsamlingen med en forsamling bestående av oppnevnte representanter.

En sak er hvor demokratisk en slik ordning egentlig er. En annen er at oppslutningen om PAD ifølge nyhetsbyrået DPA de siste månedene i betydelig grad har smuldret opp, og at alliansen langt fra er populær på riksplanet i Thailand.

Landets militære er en viktig maktfaktor og gjennomførte så sent som i 2006 et kupp mot daværende statsminister Thaksin Shinawatra. Men landet fikk forholdsvis snart tilbake sitt sivile styre, og hærsjef Anupong Poachinda sier det ikke er aktuelt å ta makten igjen.

– Kupp nytter ikke

– Hvis et kupp hadde vært til noen nytte, ville vi gjennomført et kupp, men i virkeligheten ville det ikke løse noen problemer, sier Anupong.

Han forsøker seg i stedet som megler, men regjeringen har avvist hærsjefens råd om å skrive ut nyvalg.

Den eneste alle parter i Thailand – og hele det thailandske folk – er villige til å lytte til, er landets statssjef. Kong Bhumibol regnes som nasjonens fremste moralske myndighet, og nyter bred og dyp respekt i befolkningen.

Ett kritisk ord fra kongen ville kunne snu opinionen mot den av partene kritikken rammet, skriver DPA. I en tilsynelatende fastlåst situasjon venter alle parter på et vink fra slottet, men dette vinket har så langt ikke kommet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus