«Truman-syndromet»: Når livet blir som fjernsyn

«Truman-syndromet»: Når livet blir som fjernsyn
«Truman-syndromet»: Når livet blir som fjernsyn

<pEn mann dukket for en tid siden opp på et offentlig kontor i USA og ba om å slippe fri fra TV-programmet der han mente han ble holdt som fange. En annen var overbevist om at han konstant ble snikfi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har begynt å dokumentere det de kaller Truman-syndromet, en lidelse der mennesker tror livene deres i hemmelighet vises som reality-show på fjernsyn. Forskerne sier fenomenet viser hvordan popkulturen påvirker folks mentale helse.

Navnet Truman-syndromet er hentet fra suksessfilmen «The Truman Show» fra 1998. Her spiller Jim Carrey en mann som lever et helt alminnelig liv, helt til han innser at venner og familie alle er skuespillere og «hjembyen» et filmsett.

Berømmelse

– Spørsmålet er om dette bare er en ny vri på en gammel form for forfølgelsesvanvidd eller stormannsgalskap. Eller om det kan være en slags kulturell naturkatastrofe som viser hvor høy status berømmelsen har i våre dager, spør den amerikanske psykiateren Joel Gold.

I løpet av to år har Gold hatt fem pasienter med lidelser knyttet til realityfjernsyn. Flere av dem nevnte «The Truman Show» spesielt når de skulle beskrive tilstanden, forteller psykiateren til nyhetsbyrået AP.

Gold og hans bror, som er psykolog, begynte i 2006 å holde forelesninger om sine erfaringer ved medisinske utdanningssteder i USA. Etter dette har de fått meldinger om rundt 50 andre pasienter med de samme symptomene som hos de fem Gold har behandlet.

– Uvirkelig

I august i år beskrev britiske fagfolk en pasient med Truman-syndromet i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Psychiatry. Den 26 år gamle postmannen hadde ifølge beskrivelsen «en følelse av at verden var lettere uvirkelig».

– Han følte seg kort sagt som helten i «The Truman Show», het det i denne artikkelen.

Tilstanden for 26-åringen var faktisk så alvorlig at han fikk diagnosen schizofreni, og ikke er i stand til å arbeide.

Den canadiske professoren Ian Gold tror realityfjernsyn sammen med internett, der fremmede mennesker raskt kan føle seg som nære venner, kan skape økt psykologisk press. Dette rammer spesielt folk som fra før av har vansker med å forholde seg til andre, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus