- Beleiringen er over

FERDIGE: Indiske soldater utenfor Taj Mahal-hotellet. Foto: Scanpix.
FERDIGE: Indiske soldater utenfor Taj Mahal-hotellet. Foto: Scanpix.

<pNesten 60 timer etter at terrorangrepet mot Mumbai startet, erklærte hæren at beleiringen av hotellet Taj Mahal endelig var over lørdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Taj er under vår kontroll. Alle kamper er over. Alle terroristene er drept, sa politisjef Hasan Gafoor lørdag formiddag.

Minst 150 personer er drept og over 300 såret i rekken av angrep som ble innledet mot millionbyen onsdag. Luksushotellet Taj Mahal har vært den siste skansen de væpnerne mennene klarte å holde etter at indiske soldater har gjennomført omfattende aksjoner på hotellet Oberoi og på et beleiret jødisk senter.

Kamper

Kommandosoldater var lørdag morgen innblandet i harde kamper med de væpnede mennene på Taj Mahal. Det brant etter hvert i hotellet, og tjukk røyk veltet ut av vinduene.

Tre væpnede menn ble drept i kampene, sier leder Jyoti Krishna Dutt i den nasjonale sikkerhetsgarden.

– Operasjonene våre vil fortsette til vi har undersøkt hvert eneste rom og hver eneste etasje, understreket han.

Det var uklart om det fortsatt befant seg gjester inne på hotellet.

– De må åpne gardinene, slik at sikkerhetsstyrkene kan se dem og forsikre seg om at det kun er gjester og ikke terrorister der inne, sa Dutt.

Stormet

Fredag stormet elitesoldater et jødisk senter der væpnede menn hadde forskanset seg. To av terroristene ble drept, men fem gisler ble også funnet døde.

Oberoi ble erklært frigjort fredag, og gjester som hadde sittet fanget på hotellet, kunne endelig komme seg i sikkerhet.

Tallet på drepte etter terroraksjonen i Indias finanssentrum kan komme til å stige betraktelig etter hvert som myndighetene får gjennomsøkt stedene som har vært beleiret.

– De var en type mennesker uten anger. Alle og enhver som kom foran dem, ble skutt, sier en indisk soldat om de unge mennene som har gjennomført aksjonen som har holdt innbyggerne i Mumbai i frykt siden onsdag.

Besøk

Flere av de væpnede mennene som deltok i angrepet på Mumbai, hadde besøkt byen noen måneder tidligere og bodd der mens de utga seg for å være studenter, skrev avisen The Times of India lørdag.

Ni av mennene skal ha leid en leilighet i Colaba-området i Mumbai, i nærheten av rekken av steder som ble angrepet onsdag, ifølge avisen, som siterer fra avhør av en av terroristene som er pågrepet.

Gruppen skal ofte ha besøkt de to luksushotellene Taj Mahal og Oberoi, og de unge mennene latet som om de var fra Malaysia mens de opphold seg i Mumbai, skriver avisen videre.

Ifølge The Times of India deltok i alt 16 væpnede menn i angrepet, og avisen hevder angriperne stort sett kom fra Pakistan. (©NTB)

Personvernpolicy