Konger av Europa

Konger av Europa
Konger av Europa

<pFor ett år siden visste de færreste nordmenn hvem Tshawe Baqwa og Yousef Wolde-Mariam var. I dag er hiphop-gruppa Madcon internasjonalt allemannseie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta Madcon

Norsk rapgruppe som startet i 1992. Består i dag av duoen Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam.

Har solgt over 800 000 singler og album i Europa.

Singelen «Beggin'» og albumet «So Dark The Con Of Man» har begge solgt til platina (30 000 eksemplarer).

Vant i november prisen i kategorien «Beste skandinaviske artist» på World Music Award. Har fra før vunnet tre Spellemannpriser.

Fikk nylig platekontrakt med amerikanske Universal Republic og lanseres i USA iløpet av januar 2009.

Stockholm (ABC Nyheter): - Shit, det hele kan betegnes som et jævla stort sirkus! For tre kvarter siden landa flyet vårt fra Køhln (Tyskland) på Arlanda, og allerede om en time skal vi gjøre en ny gig på scenen. Det hele er et sinnsykt kaos, sier Yousef, og skyter inn:

- Men jeg må innrømme at jeg digger det!

Natt til torsdag møtte ABC Nyheter Madcon på Sture Compagniet i Stockholm like før de entret scenen.

Det siste halve året har guttene reist over hele Europa for å lansere suksessoppskriften «Beggin'» og albumet «So Dark The Con Of Man».

Allerede på mandag slipper bandet ut sitt tredje album, «An InCONvinient Truth».

Les plateanmeldelsen: Smir mens jernet er varmt


- Kakseplass med prinsesser

Sture Compagniet er blant de hippeste av de hippe utestedene i byen, og betegnes som «the place to be» for musikere med planer om å erobre den svenske musikkverdenen. Gründerne bak utestedet er også gründerne bak radiokanalen NRJ Energy.

- Faen heller, vi fikk nettopp vite at prinsesse Madeleine og hennes hertuger henger på denne kakseplassen. Så kommer lissom vi og forsøker å selge svarting-musikken vår til disse kaksene, sier Tshawe lettere oppgitt.

De siste ukene har guttene festet med celebre stjerner som Alicia Keys, Beyoncé Knowles og Mariah Carey. Man skulle derfor tro det ikke er avskrekkende å omgås svensker med kongelig blod.

- Beyoncé og den gjengen er en ting, svensker som er høye på pæra er noe helt anna. Å komme fra Norge til Sverige er som å komme med et handikap, de bare fikser ikke nordmenn. Så hvis vi ikke klarer å få med oss svenskene nå, da gir jeg blaffen i landet, sier Yousef.

- Suksessen har sine skyggesider

Artikkelen fortsetter under bildet.

Madcon rocket kjendisnattklubben Sture Compagniet i Stockholm på onsdag. Foto: Andreas H. LundeMadcon rocket kjendisnattklubben Sture Compagniet i Stockholm på onsdag. Foto: Andreas H. Lunde

Herjer Europa

For ett år siden visste de færreste nordmenn om Tshawe Baqwa (28) og Yousef Wolde-Mariam (30). Men iløpet av det siste året har hele duoens tilværelse blitt snudd på hodet. Fra nærmest å være «nobodies», er de nå Norges største musikkeksportvare i utlandet.

For med monsterhiten «Beggin'» og albumet «So Dark The Con Of Man», har bandet bokstavelig talt kapret den internasjonale musikkscenen. Hiten har det siste året spredt seg over det europeiske kontinent som en epidemi:

«Beggin'» har toppet hitlistene i 18 nasjoner, vært blant de mest spilte låtene i 36 land, og er i skrivende stund å finne på listetoppene i over 20 land.

- I utlandet blir vi stadig stoppet på gata av folk som kjenner oss igjen. På konsertene kan folk våre sangtekster nesten bedre enn det vi kan. Det er helt sprøtt, forteller Tshawe og ler.

Hiphop til bestemor

Ingen «one hit wonder»

Det som av enkelte norske medier ble omtalt som en «one hit wonder» og «nok en kortvarig landeplage», er allerede nå blant tidenes norske musikkeventyr.

800.000 solgte album og singler i Europa taler for seg selv. Madcon er den største norske musikkeksportvaren siden a-ha og Lene Marlin.

Men kritikernes skepsis har ikke vært helt ubegrunnet. Singelen ble gitt ut på samme tid som da Tshawe valset seg inn i de norske stuene gjennom TV 2-programmet «Skal vi danse».

- Da han (Tshawe) vant hele greia, sa kritikerne at vi ga ut låta «Beggin'» bare for å smi mens jernet var varmt, at det lissom var en PR-jippo. Det er bare bullshit, for i virkeligheten ble det hele spikra lenge før Tshawe meldte seg på programmet. Men selvsagt oppnådde vi større aksept for vår musikk blant folket, forteller Yousef.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Yousef og Tshawe var strålende fornøyde etter Stockholm-konserten på onsdag. Foto: Andreas H. LundeYousef og Tshawe var strålende fornøyde etter Stockholm-konserten på onsdag. Foto: Andreas H. Lunde

Platekontrakt i USA

Og aksept har de også mottatt fra ypperste internasjonalt hold. I november mottok de prisen «Beste skandinaviske artist” på World Music Award. Fredag ble det kjent at gruppen er nominert til prisene «Årets gruppe» og «Årets låt» under NRJ Music Awards i Cannes i januar.

- Vi ser på det hele som en god start, for planen er jo å etablere oss i markedet, ikke bare i Europa, men også i resten av verden, forteller Yousef noe beskjedent.

For målet er å slå gjennom i hiphopens hjemland, USA, hvor guttene allerede har sikret seg platekontrakt med Universal Republic. Fra før har plateselskapet storheter som Amy Winehouse, Chamillionaire, Mika og 3 Doors Down i sin stall.

Og skal man dømme ut fra tilbakemeldingene bandet har mottatt, kan man ikke utelukke nok et norsk musikkeventyr i statene:

Jay-Z skal nylig ha ha sagt at Madcon har «et godt opplegg på gang» for USA. Superduoen i Stargate betegner Madcons musikk som «appellerende for det amerikanske folk».

- Jaja, det derre er litt frem i tid. Nå er det dette giget, og det å få banka inn musikken vår i skallen på svenskene som gjelder, sier Tshawe.

For Sverige er ennå det eneste kongeriket i Europa Oslo-gutta har til gode å erobre.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy