Gjestene endelig ute av Oberoi

En hotellgjest ser ut av et knust vindu fra det beleirede Trident Oberoi i Mumbai fredag. Flere gjester var fanget på innsiden av hotellet mens hæren forsøkte å få kontroll over luksushotellet. På Taj Hotel høres fortsatt skyting. Foto: REUTERS / Desmond Boylan.
En hotellgjest ser ut av et knust vindu fra det beleirede Trident Oberoi i Mumbai fredag. Flere gjester var fanget på innsiden av hotellet mens hæren forsøkte å få kontroll over luksushotellet. På Taj Hotel høres fortsatt skyting. Foto: REUTERS / Desmond Boylan.

<pDramaet er over på Oberoi, tretti lik er funnet på innsiden av luksushotellet. Fortsatt skyting på Taj og Nariman House.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av helikoptre og skarpskyttere er indiske soldater i gang med det indiske medier kaller en siste opprydningsaksjon for å tvinge terroristene i Mumbai i kne.

Ved 9.30 tiden fredag morgen hørtes det skyting både fra Nariman House og Taj Hotel. Skuddene ved Taj skal ha kommet fra den eldre delen av hotellet, der minst én væpnet person holder stand, melder NTB.

Politiet frykter at okkupanten har minst to personer som gisler.

Flere gjester kunne endelig forlate Oberoi-hotellet i Mumbai fredag morgen. Foto: EPA/Scanpix.Flere gjester kunne endelig forlate Oberoi-hotellet i Mumbai fredag morgen. Foto: EPA/Scanpix.

- Det er bekreftet at vi har kontakt med en terrorist. Han beveger seg mellom to etasjer, sier generalløytnant S. Thamburaj.

- Vi har hørt stemmene til en kvinne og en mann, så det er mulig at terroristen holder to eller flere gisler, sier han.

Ved 12.40-tiden fredag ble det rapportert om kraftig skyting ved Taj Hotel. Tre personer, blant annet en journalist fra AFP, skal ha blitt truffet.

Operasjonen ved det andre luksushotellet, Oberoi Trident, var over ved titiden fredag og gjestene skal ha kommet seg i sikkerhet.

Tidligere fredag kom en gruppe gjester overraskende ut fra Oberoi hotellet, snart tre dager etter at terroraksjonen i Mumbai startet. Gjestene skal ha gjemt seg på rommene sine på det beleirede hotellet. Mange av disse skal ha vært utlendinger, melder tvstasjonen CNN-IBN.

Under gjennomsøkingen av hotellet fant politiet ytterligere 24 drepte personer. Det totale antallet ofre for onsdagens terroraksjoner i Mumbai skal nå være 155, mens 327 mennesker ble såret, ifølge CNN-IBN.

Seks av de drepte skal være utlendinger, blant dem to canadiere, mens 14 var politifolk.

Indiske kommandosoldater skal også være i gang med å bekjempe terroristene som har forskanset seg i et jødisk samfunnshus.

Slitt med kontroll

Situasjonen i Mumbai har vært svært spent og uoversiktlig siden onsdag, og indiske soldater har slitt med å få kontroll over situasjonen ved de to luksushotellene Taj Mahal og Oberoi, hvor det stadig rapporteres om skyting.

Ifølge NTB skal det fortsatt være minst én væpnet person som holder stand på hotellet Taj Mahal. Hæren frykter også at det kan sitte to gisler innesperret på hotellet.

Det siste døgnet har kommandosoldatene gått fra rom til rom, etasje etter etasje i Oberoi på jakt etter eventuelle terrorister som fremdeles skjuler seg der. Terroristene skal ha vært godt kjent med hotellets layout på forhånd.

Kommandosoldatene skal ha funnet mellom 12 og 15 døde liggende på hotellet, fortalte lederen for kommandostyrken i en pressebriefing fredag.

– Soldatene våre holder på med en opprydningsaksjon og leter etter mennesker som fortsatt oppholder seg der inne. Vi går fra rom til rom, sier politisjef A.N. Roy.

Mange frykter at terroristene skal ha drept gjester ved Oberoi Trident.

Jødisk senter

Fredagens aksjon mot de væpnede mennene som hadde forskanset seg inne på det jødiske Chabad Lubavitch-senteret, startet med at skarpskyttere åpnet ild fra omkringliggende bygninger, melder NTB.

TV-bilder viste så hvordan soldater firte seg ned på bygningen fra helikoptre. Det ble også meldt om skyting inne i selve senteret, som ligger i et tett befolket område. Det var uklart hvor mange gisler som fortsatt befant seg i bygningen, men ifølge flere medier var det flere israelske gisler på senteret.

Motsetninger

Mange frykter at terrorangrepene i Mumbai skal få religiøse motsetninger til å blusse opp for alvor i India, der 80 prosent av innbyggerne er hinduer og 13 prosent er muslimer. Men det kan også forverre det anspente forholdet til Pakistan.

Indias statsminister Manmohan Singh sa i går at angiperne i Mumbai trolig hadde «forbindelser til utlandet», og at de kan ha baser i et av Indias naboland. Dette ble tolket som en henvisning til enten Pakistan eller Bangladesh.

- Det er vanskelig å tenke seg at Pakistan støtter slike angrep, skriver Reuters i en analyse.

- Men det kan dreie seg om militante som muligens har støtte fra illojale elementer i den pakistanske etterretningstjenesten ISI, heter det videre.

Undergraving av fredsprosessen?

Motivet for angrepene kan ifølge byrået ha vært å undergrave fredsprosessen mellom Pakistan og India. De to nabolandene og erkefiendene har utkjempet tre kriger seg imellom etter at de ble selvstendige i 1947.

Minst tre av de væpnede mennene som angrep Indias finanssentrum onsdag, har innrømmet av de er medlemmer av gruppen Lashkar-e-Taiba, som har base i Pakistan, melder avisen Hindu.

Lashkar-e-Taiba er en av de største militante islamistgruppene i Sør-Asia og er kjent for å ha stått bak et angrep mot den indiske nasjonalforsamlingen i 2001.

Gruppen har avvist at den har noe å gjøre med terrorangrepet i Mumbai.


Les mer om terroraksjonene på Startsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus