- Det er tryggere å gå til fastlege enn jordmor

SVANGERSKAPSOMSORG: Fastlege Tone Sletten mener fastleger kan tilby best omsorg og oppfølging under svangerskapet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
SVANGERSKAPSOMSORG: Fastlege Tone Sletten mener fastleger kan tilby best omsorg og oppfølging under svangerskapet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pFastlege er lei av jordmødrenes krisevarsler. Medisinsk sett er det ikke nødvendig å gå til jordmor, mener Tone Sletten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sletten, som sitter i styret i Allmennlegeforeningen og er fastlege i Trondheim, mener jordmødrenes klaging over at det er for få jordmødre er krisemaksimering:

- Gravide får utmerket oppfølging hos sin fastlege, og fastlegene har organisert fraværsoppdekning. En slik krisemaksimering om at det er nødvendig å gå til jordmor, sprer angst hos de gravide, sier Sletten til Dagens Medisin.

Lederen for Den norske jordmorforeningen uttalte i forrige uke til Østlandssendingen at det må ansettes flere jordmødre på helsestasjonene, så de gravide slipper å gå til private jordmødre. Sletten liker ikke utspillet:

- Det er underlig at det fremstilles som om de gravide blir tvunget til å oppsøke privat jordmor, når fastlegen kan gjøre jobben minst like bra, sier hun.

Sletten mener at de gravide som trenger litt ekstra, for eksempel om de ikke selv er helt friske, er tryggere hos fastlegen enn hos jordmor. Hun mener kjennskap til pasientens samlede helse er viktig for god svangerskapsomsorg.

- Vi ser at nærmest alle gravide velger å gå til sin fastlege til førstegangskontroll. 25 prosent av de gravide går aldri til jordmor i det hele tatt, mens de fleste bruker både lege og jordmor.

De pasientene som har et dårlig forhold til fastlegen sin, bør bytte fastlege, mener Sletten.

- Svangerskapet er en unik mulighet til å bli enda bedre kjent med fastlegen sin. Det er jo også hit den gravide skal komme tilbake med barna sine, og da er det viktig å ha en god relasjon, sier Sletten, som sammen med en kollega arrangerer oppfriskningskurs i svangerskapsomsorg for fastleger, i samarbeid med St. Olavs Hospital.

- Fastlegen ikke et godt alternativ

Leder i Den norske jordmorforeningen, Marit Heiberg, tilbakeviser at jordmødre krisemaksimerer, og hun er uenig med Sletten i at fastlegen er et godt alternativ til jordmor under svangerskapet:

- Kvinnene har rett til å velge å gå til jordmor til svangerskapsomsorg, men de har mange steder ingen reell valgmulighet, sier hun til Dagens Medisin.

- Gravide har et stort behov for informasjon, og det er viktig å sette av god tid til dialog. Jordmødre har spesiell kompetanse på svangerskap, fødsel og barseltid. Når gravide ønsker å gå til jordmor, er fastlegen derfor ikke noe godt alternativ, fortsetter hun og legger til at det er like trygt å gå til jordmor som til lege.

Målet til Jordmorforeningen er å sikre en geografisk fordeling av jordmødre som tilbyr den gravide og hennes familie helhetlig omsorg.

– I dag vet vi at 83 prosent av jordmødrene i kommunene jobber deltid, noen helt ned i 10 prosents stilling. Både brukere og våre medlemmer gir jevnlig tilbakemelding om at det er mangel på jordmødre. Det er flere kvinner som ønsker å gå til jordmor enn det er kapasitet til.

- Dette er ikke bra nok, sier Heiberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus