Hotellgjester reddet ut i Mumbai

Indiske soldater har satt i gang en omfattende aksjon for å tvinge i kne terroristene som har holdt folk fanget på to hoteller og et jødisk senter i Mumbai. Foto: REUTERS/Arko Datta / SCANPIX
Indiske soldater har satt i gang en omfattende aksjon for å tvinge i kne terroristene som har holdt folk fanget på to hoteller og et jødisk senter i Mumbai. Foto: REUTERS/Arko Datta / SCANPIX

<pVed hjelp av helikoptre og skarpskyttere aksjonerte indiske soldater mot et beleiret jødisk senter i Mumbai fredag. Samtidig ble gjester reddet ut fra Oberoi-hotellet</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

125 mennesker ble drept og 327 såret i onsdagens terroraksjoner i Mumbai, ifølge de siste tallene fra innenriksdepartementet i Union-delstaten i India. Seks av de drepte skal være utlendinger, blant dem to canadiere, mens 14 var politifolk.

Soldater var fredag morgen i gang med det indiske medier kalte en siste opprydningsaksjon som skulle tvinge terroristene i millionbyen i kne.

93 hotellgjester var fredag morgen reddet ut fra det beleirede Oberoi-hotellet, opplyste politiet over en høyttaler utenfor hotellet.

– De evakuerer alle. Alle blir nå tatt hånd om, sa en indisk kvinne som dro fra hotellet sammen med mannen sin.

Indiske soldater har slitt med å få kontroll over situasjonen på hotellet, der væpnede menn har holdt mange mennesker fanget siden onsdag.

– Soldatene våre holder på med en opprydningsaksjon og leter etter mennesker som fortsatt oppholder seg der inne. Vi går fra rom til rom, sier politisjef A.N. Roy.

På hotellet Taj Mahal holdt fortsatt minst én væpnet person stand, og hæren fryktet at det satt to gisler innesperret på hotellet.

Helikoptre

Fredagens aksjon mot de væpnede mennene som hadde forskanset seg inne på det jødiske Chabad Lubavitch-senteret, startet med at skarpskyttere åpnet ild fra omkringliggende bygninger. TV-bilder viste så hvordan soldater firte seg ned på bygningen fra helikoptre.

Det ble også meldt om skyting inne i selve senteret, som ligger i et tett befolket område. Det var uklart hvor mange gisler som fortsatt befant seg i bygningen, men ifølge flere medier var det flere israelske gisler på senteret.

Motsetninger

Mange frykter at terrorangrepene i Mumbai skal få religiøse motsetninger til å blusse opp for alvor i India, der 80 prosent av innbyggerne er hinduer og 13 prosent er muslimer. Men det kan også forverre det anspente forholdet til Pakistan.

Indias statsminister Manmohan Singh mener angrepet i Mumbai ble utført av grupper basert utenfor India, noe som av mange tolkes som en indirekte anklage mot Pakistan.

Minst tre av de væpnede mennene som angrep Indias finanssentrum onsdag, har innrømmet av de er medlemmer av gruppen Lashkar-e-Taiba, som har base i Pakistan, melder avisen Hindu.

Lashkar-e-Taiba er en av de største militante islamistgruppene i Sør-Asia og er kjent for å ha stått bak et angrep mot den indiske nasjonalforsamlingen i 2001. Gruppen har avvist at den har noe å gjøre med terrorangrepet i Mumbai. (©NTB)


Oppdatert infromasjon om terroraksjonen på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus