Må svare for luftkvaliteten

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

<pStatens forurensningstilsyn (SFT) vil sikre god luftkvalitet over hele landet. Tilsynet ber 23 kommuner redegjøre for luftkvaliteten sin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse kommunene skal redegjøre for luftkvaliteten:

Hamar - Gjøvik

Ringsaker - Elverum

Kongsvinger - Ringerike

Kongsberg - Moss

Halden - Tønsberg

Horten - Sandefjord

Larvik - Arendal

Grimstad - Mandal

Molde - Kristiansund

Levanger - Steinkjer

Harstad - Narvik

Vefsn

De 23 kommunene skal redegjøre for luftkvaliteten og hvordan de skal nå målene i forurensningsforskriften, melder SFT på sitt nettsted, sft.no.

– Kommunene er ansvarlig for å sette i verk tiltak som sikrer at innbyggerne får den luftkvaliteten de har krav på, understreker SFT-direktør Ellen Hambro.

Tiltak

Piggdekkbruk, kaldstart, vedfyring og bruk av strøsand ramses av tilsynet opp som de viktigste årsakene til svevestøv, som igjen bidrar mest til luftforurensning i Norge. Kommunene oppfordres til å gripe inn for å trygge luftkvaliteten.

– Dersom luftkvaliteten ikke er god nok, må kommunen sammen med de aktuelle forurenserne gjennomføre tiltak, sier Hambro.

Data

Fredrikstad, som i lang tid har vært blant de verste svevestøvbyene i landet, har allerede en slik målestasjon som nå skal plasseres i 23 andre kommuner. Østfold-byene Halden, Moss og Sarpsborg skal samarbeide med Fredrikstad om å registrere sine verdier.

– Samarbeidet går i korte trekk ut på bruk av et dataverktøy for overvåking av lokal luftkvalitet. Der legger vi inn alle data fra de respektive kommunene som har betydning for luftkvaliteten, sier prosjektleder i Sarpsborg, Jan Raymond Sundell til NRK.

Kommunene som nå må rapportere til Statens forurensningstilsyn, spenner fra Harstad i nord, til Grimstad i sør. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus