Kjemper for ta de siste terroristene

Spesialstyrker kjemper nå for å få ut de siste menneskene som har blitt fanget på forskjellige steder i Mumbai. Foto: Scanpix/Reuters.
Spesialstyrker kjemper nå for å få ut de siste menneskene som har blitt fanget på forskjellige steder i Mumbai. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens kampene går mot slutten, begynner spekulasjonene om hvem som står bak. En av de arresterte terroristene er pakistansk statsborger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen om Mumbai har pågått i mer enn ett døgn etter terroranslagene mot ti ulike steder i Mumbai begynte. Men nå begynner indiske spesial- og militærstyrker endelig å få kontroll over de to hotellene, Taj Mahal og Oberoi Trident, og det jødiske senteret Chabad, der hundrevis av mennesker har vært fanget, terrorister har tatt flere gjester som gisler og store branner har brutt ut flere ganger.

Ved 22-tiden norsk tid hadde de indiske styrkene tatt livet av alle terroristene utenom én på Taj Mahal-hotellet, mens det var to som fortsatt var i live på Oberoi.

Samtidig har flere og flere mennesker blitt reddet ut fra brennende hoteller, og et titalls gisler er frigitt både fra hotellene og det jødiske senteret, Chabad Lubavitch Centre.

Det er fortsatt usikkerhet om tallene på hvor mange som er kommet til rette, hvor mange som er døde og hvor mange som er skadet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 50 mennesker ble reddet ut av hotellet i løpet av dagen, og én av dem, en polakk, kunne fortelle at han har sett mange lik.

Les alt om terrorangrepet hos ABC Nyheter

Desperate mennesker på Oberoi hotel skrev SAVE US på vinduene i håp om å bli reddet. Foto fra NDTV.Desperate mennesker på Oberoi hotel skrev SAVE US på vinduene i håp om å bli reddet. Foto fra NDTV.

Desperate mennesker skrev i kveld nødmeldinger på vinduene på et av de okkuperte hotellene i Mumbai.

- Meget uovsiktelig

Blant de sårede var en nordmann, som torsdag ble behandlet på sykehus i Mumbai for skader som ifølge Norges India-ambassade ikke var livstruende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er fortsatt veldig uoversiktlig, og det er vanskelig å gi garantier, men vi har ingen informasjon som tilsier at andre nordmenn er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom til NTB.

Hun vil ikke gi detaljerte opplysninger om den sårede nordmannen ettersom han har bedt om å bli skjermet. Det er ikke kjent hvor mannen befant seg da væpnede menn angrep minst ti ulike steder onsdag kveld, deriblant to luksushoteller, en restaurant og en togstasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen er nå innlagt på sykehus. Han er utenfor livsfare, men Melsom vet ikke hvor lenge han må bli værende på sykehus.

UD har foreløpig ikke utstedt noe formelt reiseråd som advarer nordmenn mot å reise til Mumbai. Men alle norske statsborgere som har planer om å dra til den indiske storbyen, bes likevel om å revurdere planene, ifølge Melsom.

- Helt uventet

Redde utenlandske gjester evakueres fra Taj Mahal-hotellet i den indiske storbyen Mumbai. Foto: Scanpix / Reuters.Redde utenlandske gjester evakueres fra Taj Mahal-hotellet i den indiske storbyen Mumbai. Foto: Scanpix / Reuters.

En britisk etterretningsagent sier til nyhetsbyrået AP at han er overrasket over det storstilte terrorangrepet i Mumbai. På forhånd var det ikke kommet inn opplysninger som kunne tyde på at et slikt angrep var under planlegging.

– Vi har aktivt overvåket planer i Storbritannia og i utlandet, men det var ingenting som tydet på at noe slikt skulle skje, sier en britisk tjenestemann, som ikke ønsker å bli sitert med fullt navn på grunn av sakens følsomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for terrorangrep i India har vært økende, men man hadde ikke trodd at målet ville bli vestlige statsborgere.

Indisk politi opplyser til BBC at 14 politimenn, 81 indere og seks utlendinger er blant de drepte. Dessuten er flere mistenkte terrorister pågrepet og fire drept.

Utenlandske forbindelser

Den indiske statsministeren Manmohan Singh sa at angriperne i Mumbai trolig hadde «forbindelser til utlandet», og at de kan ha baser i et av Indias naboland. Dette ble tolket som en henvisning til enten Pakistan eller Bangladesh.

– Det var utvilsomt det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, sier frigitte gisler. Les mer om det her.

- Det er vanskelig å tenke seg at Pakistan støtter slike angrep, skriver Reuters i en analyse.

- Men det kan dreie seg om militante som muligens har støtte fra illojale elementer i den pakistanske etterretningstjenesten ISI, heter det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motivet for angrepene kan ifølge byrået ha vært å undergrave fredsprosessen mellom Pakistan og India. De to nabolandene og erkefiendene har utkjempet tre kriger seg imellom etter at de ble selvstendige i 1947.

To av disse dreide seg om Kashmir, en fjellregion ved foten av Himalaya der det pågår en normaliseringsprosess som islamistene misliker sterkt. To grupper, Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohamed, har gjennomført selvmordsangrep i den indiske delen av Kashmir.

Væpnet pakistaner pågrepet

Men rundt halv 11 norsk tid melder indiske sikkerhetsstyrker at de har pågrepet tre militante personer på det terrorrammede hotellet Taj Mahal i Mumbai. Blant de pågrepne er en pakistansk statsborger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de pågrepne er identifisert som Ajmal Amir Kamal fra Faridkot i Pakistan, melder Press Trust of India. Pakistans regjering har avvist at landet er involvert i terrorangrepet i Mumbai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De væpnede mennene som er pågrepet, skal være tilknyttet nettopp Lashkar-e-Taiba, en pakistanskbasert gruppe som er mest kjent for et angrep mot den indiske nasjonalforsamlingen i 2001.

Den pakistanske arrestanten skal ha forklart i avhør at han reiste inn til Mumbai i en hurtiggående motorbåt fra et handelsfartøy som lå 10 nautiske mil utenfor indisk farvann.

- Dreper muslimer

En av angriperne i Mumbai ringte en indisk fjernsynskanal og klaget over at den indiske hæren «dreper muslimer i Kashmir». Mannen snakket ifølge Reuters språket urdu med det som hørtes ut som Kashmir-aksent.

- Vet dere egentlig hvor mange mennesker som er drept i Kashmir? Vet dere hvordan deres egen hær har slaktet ned muslimer, og hvor mange muslimer som har mistet livet i Kashmir denne uken? spurte mannen.

Angriperne ser også ut til å ha vært på spesiell utkikk etter amerikanske og britiske gjester på hotellene som ble angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette minner om oppførselen til grupper med tilknytning til al-Qaida, skriver Reuters.

Ny metode

Indias statsminister Manmohan Singh beskriver onsdagens terroraksjon som godt planlagt og dyktig utført. Foto: Reuters / ScanpixIndias statsminister Manmohan Singh beskriver onsdagens terroraksjon som godt planlagt og dyktig utført. Foto: Reuters / Scanpix

Mumbai-angrepet bærer mange av kjennetegnene til al-Qaida. Men samtidig er taktikken annerledes enn ved tidligere terrorangrep i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorangrep i India har vanligvis vært rettet mot togstasjoner og markeder.

Denne gangen var målet steder med mange vestlige statsborgere, deriblant to hoteller, en kjent restaurant og en togstasjon. I tillegg ble det brukt skytevåpen og håndgranater, ikke kraftige bomber.

Over sju steder ble angrepet samtidig, og torsdag kveld hadde dødstallet kommet opp i over 125, mens over 300 var skadd, ifølge CNN.

Paven fordømmer

Pave Benedikt XVI og USAs president George W. Bush var blant de utenlandske lederne som torsdag fordømte aksjonene i Mumbai. Paven sa seg dypt bekymret over volden og ba om en slutt på alle terrorhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Bush ringte til den indiske statsministeren for å uttrykke sin medfølelse med ofrene og deres etterlatte og USAs solidaritet med India.

- Han tilbød den indiske regjeringen hjelp og støtte, sa en talskvinne i Det hvite hus.

Den gamle kolonimakten Storbritannia var også raskt ute med å love hjelp.

Statsminister Gordon Brown sa at britiske politieksperter vil bli sendt til India for å bistå i etterforskningen av terroraksjonene i Mumbai.

Også statsminister Jens Stoltenberg fordømmer angrepet i India onsdag kveld.


Oppdatert informasjon om terroraksjonen finner du på Startsiden.