Store LO-forbund krever fortsatt veto

Vil ha direktivet: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg da de kunngjorde at de gjerne vil innføre tjenestedirektivet i Norge. Foto: Scanpix
Vil ha direktivet: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg da de kunngjorde at de gjerne vil innføre tjenestedirektivet i Norge. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAlle trodde at LOs motstand mot tjenestedirektivet ble feid av banen av Jens Stoltenberg. Nå viser det seg at Fagforbundet og Fellesforbundet står fast på krav om norsk veto.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LOs to største medlemsorganisasjoner, Fellesforbundet og Fagforbundet, står fast på kravet om at regjeringen skal si nei til å innføre EUs omstridte tjenestedirektiv i Norge. Det skjer trass i inntrykket av at LO nå vil gi opp motstanden, etter at Arbeiderpartiet rykket ut med forsvar for direktivet 13. november.

- Vi har et vedtak om å kreve reservasjon mot tjenestedirektivet, og ingen har tatt opp at vi skal endre på det. Vi har hatt runde i forbundsstyret og med fylkeslederne, og ingen har vært uenig i det, sier forbundssekretær Stein Gulbrandsen i Fagforbundet til ABC Nyheter.

Forbundets nedstleder Gerd Kristiansen er en av over 1000 sosialdemokrater som har undertegnet et opprop om at regjeringen må si nei til direktivet.

Fagforbundet er landets største forbund, og organiserer kommunalt ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følsomt i Fellesforbundet

ABC Nyheter har også fått opplysninger fra Fellesforbundet om at også de står fast på veto-kravet. Fellesforbundet er landets nest største forbund og organiserer folk blant annet i industrien.

Her er forholdet til tjenestedirektivet så følsomt, at selv nestlederne har fått munnkurv i saken. Informasjonsavdelingen opplyser at bare en eneste person kan uttale seg i spørsmål om tjenestedirektivet. Det er forbundsleder Arve Bakke. Og han er utilgjengjelig hele dagen.

Mistro til Stoltenberg-garantier

I Fagforbundet sier lederen for Oslo-avdelingen, Mari Sanden, at det er diskusjon om hvordan LO skal behandle saken. På grunnplanet er det mange som ønsker at et så viktig spørsmål må opp på LO-kongressen neste vår, før en avgjørelse fattes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Stoltenberg ønsker å kjøre saken gjennom i Stortinget før jul.

EU har derimot sagt at Norge kan vente til etter valget neste høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Var Stoltenbergs forsikringer tilstrekkelig å oppfylle fagbevegelsens betingelser for å godta tjenestedirektivet?

- Hva kan Stoltenberg garantere, da? Vi vet jo at det ikke er han som skal behandle sakene, men EF-domstolen.

- Så dere står ved vedtaket om å kreve veto mot tjenestedirektivet?

- Ja, det gjør vi. Og vi vet så utmerket godt hvem som behandler disse tvistesakene, og hvilken retning dommene i EF-domstolen går i, sier Sanden.

Trøbbel for LO-ledelsen

De to forbundenes motstand skjer trass i at LO-ledelsen tok til etterretning statsminister Jens Stoltenbergs og nærings- og handelsminister Sylvia Brustads muntlige forsikringer om at tjenestedirektivet er bra for Norge og fagbevegelsen. LO-toppenes aksept av forsikringene kom i samme øyeblikk som de to Ap-politikerne avholdt en pressekonferanse 13. november.

Der gjorde de klart at Arbeiderpartiet ville bruke sitt flertall i regjeringen til å vedta innlemmelse av tjenestedirektivet i norsk lovverk. SV og Senterpartiet deler fagbevegelsens frykt for økt sosial dumping som følge av tjenestedirektivet. De to regjeringspartiene dissenterer i striden, og vil stemme i mot. I Stortinget vil Ap få flertall ved hjelp av den borgerlige opposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et overveldende flertall av LOs medlemsorganisasjoner har klare vedtak om å kreve at regjeringen nedlegger veto, eller som det heter formelt: bruker reservasjonsretten i EØS-avtalen.

Dette har skjedd i striden om tjenestedirektivet:

Tre unge Ap-kvinner har fått underskriften til over 1000 sosialdemokrater med krav om veto.

LO-ledelsen gikk i samme øyeblikk ut med en melding om at de stiller seg positive til Stoltenbergs forsikringer.

13. november gikk Jens Stoltenberg ut med ja til tjenestedirektivet og forsikringer til fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet trumet gjennom direktivet i regjeringen.

13. oktober vedtok LO-sekretariatet et tvetydig krav om veto.

Et overveldende flertall av LOs medlemmer krevde veto.