- Frp-regjering eneste alternativ til de rødgrønne

Partisekretær Martin Kolberg i Ap sa på Kartell-konferansen på Gol torsdag at eneste reelle alternativet til en fortsatt rødgrønn regjering, er en høyreregjering hvor Fremskrittspartiet står sentralt. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX-arkiv)
Partisekretær Martin Kolberg i Ap sa på Kartell-konferansen på Gol torsdag at eneste reelle alternativet til en fortsatt rødgrønn regjering, er en høyreregjering hvor Fremskrittspartiet står sentralt. (Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX-arkiv)

<pPartisekretær Martin Kolberg i Ap truer med Fremskrittspartiet når han ber fagbevegelsen stille seg bak de rødgrønne i valgkampen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den politiske opposisjonen er dypt splittet, og en regjering tilsvarende det tidligere sentrumsalternativet blir ingen realitet etter valget neste år, skal vi tro Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg. Han mener det eneste reelle alternativet til en fortsatt rødgrønn regjering, er en høyreregjering hvor Fremskrittspartiet står sentralt.

– Den regjeringen vil i så fall utgjøre den største trusselen mot det norske velferdssamfunnet, som fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har bygget gjennom flere tiår, sa han da han talte til LO Stats Kartellkonferanse på Gol torsdag formiddag

– Jeg er sjelden enig med Frp-formann Siv Jensen, men jeg er det når hun sier at det blir ingen regjering på borgerlig side uten at Fremskrittspartiet er med, sa han.

LO-støtte avgjørende

I 2005 var LOs støtte avgjørende for at Ap, SV og Senterpartiet fikk tilstrekkelig oppslutning til å danne flertallsregjering. Nå begynner den lange valgkampen, og Kolberg gjentok gang på gang at fagbevegelsen igjen må stille seg bak de rødgrønne hvis Frp skal holdes unna regjeringstaburettene.

– Dette er kampen om å bevare våre verdier, og kampen om å holde Frp borte fra regjeringskontorene. Vi klarer det ikke uten dere, sa han til de LO Stat-tillitsvalgte på Gol.

Før det forrige stortingsvalget stilte LO 58 krav til regjeringen etter å ha engasjert sine medlemmer i en grundig langvarig medlemsdebatt. Den debatten er på ny så vidt reist i Landsorganisasjonen og kommer trolig til å ende med nye krav til de rødgrønne partiene. LO-leder Roar Flåthen varsler allerede nå at situasjonen på arbeidsmarkedet vil inngå i LO-kravene.

– Arbeid til alle har alltid vært jobb nummer 1 for LO, sa han.

Ideologiene skiller

Kolberg trekker dessuten skarpe ideologiske skillelinjer som bakteppe for valgkampen, hvor han hevder at fagbevegelsens tradisjonelle verdier og målsettinger står på spill.

– Dette handler om hva som er kjerneverdiene for hva som er fagbevegelsens oppgave. Siv Jensen mener dere som sitter i salen her i dag er pamper, hvorfor blir dere ikke mer forbanna. Det er litt stille i stua. Dette er jo en samfunnskamp, sa han.

Kolberg trakk linjene tilbake til valget 1965 da Einar Gerhardsens regjering ble erstattet av en koalisjonsregjering bestående av Senterpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Nå står vi foran et enda tydeligere regjeringsvalg enn i 1965. Hvis vi taper ender landet opp med en tydelig høyreregjering, sa Kolberg. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus