- Kan utløse opptøyer

Folk dukker idet skudd blir avfyrt fra innsiden av Taj Mahal hotell. Foto: Scanpix/REUTERS.
Folk dukker idet skudd blir avfyrt fra innsiden av Taj Mahal hotell. Foto: Scanpix/REUTERS.

<pIndiske myndigheter frykter at hinduer og muslimer i Mumbai vil ta til gatene etter angrepet mot luksushotell i byen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er innført portforbud i deler av Mumbai etter angrepene som startet onsdag. 101 var registrert drept og 287 skadd i Mumbai torsdag formiddag.

- Angrep av denne typen kan utløse opptøyer mellom hinduer og muslimer. Dersom det blir påvist at angripernes base er i Pakistan kan det også forverre forholdet mellom India og Pakistan, sier Nupi-forsker Amit Shrivastava til ABC Nyheter.

Små grupper væpnet med automatgevær og granater gikk til angrep mot flere mål i byen i 18-tiden onsdag (norsk tid). Kamper mellom de militante gruppene og indiske soldater pågikk fremdeles torsdag formiddag.

Mumbai har vært rammet av terror en rekke ganger gjennom årenes løp. Mer enn 250 personer ble drept da 13 bomber gikk av i 1993, og militante muslimer fikk skylden. For to år siden mistet mer enn 200 mennesker livet i bombeangrep mot tog og togstasjoner. Politiet tiltalte omkring 30 knyttet til den Pakistan-baserte gruppen Lashkar-i-Taiba, og en gruppe fra nord-India kalt studentenes islamske bevegelse, melder The Guardian.

- Flere opptøyer

- Det er utstasjonert anti-opprørspoliti overalt i byen. Det har vært en rekke mindre opptøyer mellom hinduer og muslimer i Mumbai de siste tre tiårene, og politiet er opptatt av å hindre sammenstøt mellom hinduer og muslimer. Når navnelistene over de drepte og sårede publiseres vil det være enkelt å se omtrent hvor mange av de rammede som er hinduer, og hvor mange som er muslimer. Dette kan utløse umiddelbare reaksjoner der folk går ut i gatene og begynner å drepe hverandre, sier Shrivastava.

En av de mistenkte angriperne, ifølge Sky News. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.En av de mistenkte angriperne, ifølge Sky News. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.

Da India ble selvstendig i 1947 ble Pakistan opprettet som et uavhengig muslimsk land. Delingen av landområdene skapte store spenninger, og flere millioner muslimer flyttet til Pakistan, mens flere millioner hinduer og sikher flyttet til India. Omkring en halv million mennesker mistet livet i opptøyer og voldshandlinger, og flere millioner mistet sine hjem. Gjennom årenes løp har de to landene vært i krig tre ganger, og det pågår fremdeles en dyp konflikt om Kashmir-regionen, som begge land krever som del av sitt territorium. Med sine 150 millioner muslimske innbyggere har India imidlertid fremdeles minst like mange muslimer som Pakistan, og spenningene mellom de religiøse gruppene kan fremdeles gi seg grusomme utslag, som da 2000 mennesker, de fleste muslimer, ble slaktet ned i opptøyer i delstaten Gujarat nær Mumbai for seks år siden. De alvorligste terrorangrepene kom etter disse opptøyene.

Den hittil ukjente gruppen «Deccan Mujahedin» har påtatt seg ansvar for angrepene i Mumbai denne uken. Deccan-platået er et stort område i sør og sentrum av India, og mujahedin er et arabisk ord for islamske hellige krigere. Gruppen har ikke vært kjent før angrepet denne uken.

- Global Jihad

En utenlandsk turist snakker på telefonen etter å ha blitt reddet fra Taj Mahal hotell. Foto: Scanpix/REUTERS.En utenlandsk turist snakker på telefonen etter å ha blitt reddet fra Taj Mahal hotell. Foto: Scanpix/REUTERS.

En av angriperne i Oberoi/Trident Hotel sier til indisk fjernsyn at de ønsket en «stans i forfølgelsen av indiske muslimer, og løslatelsen av alle militante islamister som er fengslet i India», melder AFP. Likevel ser det ikke ut til å ha vært primært indiske hinduer, men snarere vestlige personer og mål angrepet onsdag rettet seg mot. Det kan ifølge Shrivastava tyde på at man her står overfor en spredning av den globale jihad-bevegelsen til Sør-India.

- Dette er første gang man ser angrep rettet spesifikt mot vestlige mål sør i India. Gruppen som har påtatt seg ansvaret innrettet seg spesielt mot amerikanske og britiske personer, og mange indere unnslapp. Mye tyder på at sporene vil lede tilbake til Pakistan og al-Qaida, sier Shrivastava.

Likevel er det foreløpig ingenting som har blitt fastslått om gjerningsmennene, og India er hjemsøkt av en rekke ulike militante grupper. Det amerikanske utenriksdepartementet sier i sin årlige terrortrusselvurdering at 2300 mennesker ble drept i ulike terrorangrep i India i 2007 alene, noe som gjør landet til et av de som er sterkest rammet av terrorisme i verden, melder LA Times.

- De ekstreme islamistiske gruppene i sør er mer løse sammenslutninger enn gruppene man kjenner til fra Nord-India, sier Shrivastava.

Kashmir

Indisk soldater tar stilling utenfor Nariman House, åstedet for et av en rad angrep i Mumbai. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.Indisk soldater tar stilling utenfor Nariman House, åstedet for et av en rad angrep i Mumbai. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.

I 2006 ble 186 mennesker drept og nærmere 800 ble skadd ved angrep mot togpassasjerer i byen. Grupperingen Lashkar-i-Taiba, som har base i Pakistan og frigjøringen av Kashmir-provinsen som sitt mål, fikk skylden for disse angrepene.

Kashmir-regionen er delt mellom India og Pakistan, men begge land hevder råderett over hele området, og fjellprovinsen er en sterk kilde til spenning mellom de to landene. Det finnes også sterke krefter som ønsker uavhengighet for provinsen.

India har tidligere anklaget elementer i Pakistan for å støtte militante islamister som kjemper mot indiske styrker i Kashmir, og for medvirkning til bombeangrep andre steder i India.

- Nord i India er det to sterke grupperinger av militante islamister: Mujahedin-grupper og Laskhar-e-Taiba, men de har søsterorganisasjoner som har dukket opp i veldig små avleggergrupper i Sør-India, sier Shrivastava.

Mujahedin-gruppene har røtter til Nordvest-Pakistan, og har kjempet i Afghanistan. Disse gruppene har bånd til al-Qaida og den globale jihadistbevegelsen.

- Man ser at de sprer seg sørover, sier Shrivastava.

Lashkar utviklet seg øst i Pakistan, og deres hovedmål er Kashmirs frigjøring. Shrivastava synes det virker sannsynlig at angrepene i Mumbai er knyttet til andre såkalte «mujahedingrupper».

- Global jihadisme har nå spredd seg til de sørlige delene av India, og antakelig har angriperne i Mumbai mottatt midler fra en sentral organisasjon. Det er grunn til å tro at vi nå ser et globalt fenomen i India. Tidligere var slike angrep nærere knyttet til Kashmir-spørsmålet, sier Shrivastava.

- Utrolig sammensatt

Sårede og døde på togstasjonen Chatrapathi Sivaji onsdag. Foto: Scanpix/AP Photo.Sårede og døde på togstasjonen Chatrapathi Sivaji onsdag. Foto: Scanpix/AP Photo.

- India er utrolig sammensatt, og det er nok litt tidlig å trekke noen endelige konklusjoner om hvem som står bak, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Laila Bokhari, til ABC Nyheter.

- Fordi angrepet i Mumbai er så stort og det er så mange angrep som skjer samtidig er det lett å anta at det er Lashkar eller en mujahedingruppe som står bak, siden de har gjennomført større angrep tidligere. Lashkar har også fått skylden for angrep i Mumbai flere ganger tidligere, sier Bokhari.

- Lashkar er på en måte også en mujahedingruppering, men når vi sier mujahedin tenker man bredere mål, mens lashkar har hatt en mer anti-indisk/anti-hinduistisk agenda, og har operert primært i Kashmir, men også inne i selve India. Mujahedin er bare en betegnelse på væpnede islamske krigere og en betegnelse for mange ulike grupperinger, sier Bokhari.

Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi ankom India onsdag for et fire dager langt besøk som vil inkludere samtaler om fred mellom de to atommaktene.

- Tidspunktet for angrepet er interessant. De siste ukene og månedene har den pakistanske presidenten fått til en tilnærming mellom India og Pakistan. Derfor kan det finnes grupperinger som er mot dette. Man kan også se for seg at noen ønsker å uroe det indiske demokratiet like før delstatsvalget, sier Bokhari.

Al-Qaida har de siste årene oppfordret til angrep mot India, særlig etter at landets myndigheter har knyttet tettere band til USA. Amerikanske myndigheter har hevdet enkeltpersoner i Pakistans etterretningstjeneste ISI kan ha bidratt ved angrepet mot den indiske ambassaden i Afghanistan i juli.


Les alt om terroraksjonen på Startsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus