Mot skuespillerstreik i Hollywood

President i for skuespillerorganisasjonen SAG, Alan Rosenberg ber nå sine medlemmer avgjøre om de skal gå til streik. Foto: Scanpix
President i for skuespillerorganisasjonen SAG, Alan Rosenberg ber nå sine medlemmer avgjøre om de skal gå til streik. Foto: Scanpix

<pSkuespillerne stemmer over streikeforslaget i desember.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken blant manusforfatterne i Hollywood kostet filmbransjen millioner av dollar. De streiket for å få en større del av kaka og bedre rettigheter når en filmproduksjon overføres til nye medier.

I desember skal skuespillerne stemme over om de skal gå til streik på samme grunnlag.

Siden sommeren har organisasjonen som representerer skuespillerne, Screen Actors Guild (SAG), forhandlet med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) om en ny kontrakt. AMPTP representerer mer enn 350 filmproduksjonsselskap.

SAG har blant annet bedt om at medlemmene deres skal få en bedre avtale enn det manusforfatterne fikk, da de streiket ifjor.

I helga brøt forhandlingene sammen, og nå har SAG avgjort at medlemmene deres skal stemme over en eventuell streik allerede i desember. Stemmer mer enn 75 prosent for en streik, kan den settets ut i live allerede fra januar av.

Det betyr igjen at det spøker for prisutdelinger som Oscar-utdelingen, og at film- og tv-produksjonen i Hollywood nok en gang vil stanse opp.

- Vanvittig i disse krisetider

«Vi ber om deres støtte, da dere har gitt oss fullmakt til å kjempe for deres rettigheter og beskytte lønningene deres, arbeidsforholdene og helse- og pensjonsordningene deres,» skrev SAG i en e-post til medlemmene sine onsdag. De understreker at det bare bør stemmes for en streik om medlemmene synes det er absolutt nødvendig.

AMPTP på sin side raser over at SAG nå sender ut stemmesedler til sine medlemmer.

- Det er helt vannvittig å streike for mer penger nå som verden er rammet av økonomisk krise. De gir heller ingen god grunn for at skuespillerne skal ha en større del av kaka enn resten av industrien, uttaler AMPTP ifølge Variety.

- Det er merkelig at disse gigantiske produksjonsselskapene belærer oss om den dårlige økonomien. Skuespillere med middels inntekt er ofre for disse selskapenes grådighet, svarer Alan Rosenberg, president i SAG.

Har tapt millioner

Kontrakten mellom SAG og AMPTP gikk ut 30. juni i år. Ifølge AMPTP innebar det nye tilbudet, som SAG avslo, en økning i utbetalinger på 250 millioner dollar over tre år. Dermed har SAG-medlemmene gått glipp av 34 millioner dollar i inntekter hittil, ved at organisasjonene ikke har kommet til enighet.

Rosenberg mener det er verdt det:

- Det er våre muligheter til å kunne leve av skuespilleryrket som står på spill. Nye medier er ikke et «eksperiment» slik som arbeidsgiverne vil ha oss til å tro. Det er deres fremtid, og det er vår fremtid, sier han.


Mer om Film og Kino finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus