Kan denne erstatte hjertet ditt?

Kan denne erstatte hjertet ditt?
Kan denne erstatte hjertet ditt?

<pFranske forskere kan ha funnet en løsning på mangelen på donorhjerter. De har utvikle et kunstig hjerte som permanent skal kunne erstattet et menneskehjerte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anerkjente franske hjertespesialisten Alain Carpentier står i spissen for et forskerteam som har utviklet det som kan vises seg å bli det første kunstige hjertet, som kan fungere som en varig erstatning for et fysiologisk hjerte.

Ifølge Time Magazine er det årlig 20.000 pasienter som trenger hjertetransplantasjon for å overleve. Og mangelen på donorhjerter er stor.

- Det å forsøke å erstatte det fysiologiske hjertet med et helt nytt kunstig hjerte, har vært forskernes hellige gral, sier Peter Weissberg, direktør i The British Heart Foundation, til Time Magazine.

Alain Carpentier med prototypen på et kunstig hjerte som permanent skal erstatte menneskehjertet. (Foto: Scanpix)Alain Carpentier med prototypen på et kunstig hjerte som permanent skal erstatte menneskehjertet. (Foto: Scanpix)

- Spørsmålet nå blir om det kan vise seg å være like holdbart som det naturlige hjertet, som slår 60-100 slag i minuttet livet ut, legger han til.

Ifølge teamet som har utviklet det kunstige organet er det det nærmeste man noen gang har kommet et ekte hjerte.

Fungerer som et vanlig hjerte

Også uavhengige eksperter er enige i at hjertet er betydelig bedre enn alternativene som er tilgjengelige i dag, blant annet fordi det har to pumper i stedet for én.

I tillegg har det et system med miniatyrsensorer som reagerer på fysisk aktivitet og automatisk regulerer pulsen og blodtrykket. På den måten skal oppfinnelsen virke som et vanlig hjerte, ved at det tilpasser hjerterytmen og blodstrømmen individuelt.

Protesen bruker også nye materialer som er laget fra dyrevev og er kjemisk behandlet for å redusere risikoen for blodpropp, noe som ifølge Alain Carpentier har vært et problem med tidligere alternativer.

Har forsket i 50 år

Kunstige hjerter har vært forsket på i over et halvt århundre, men ingen har til nå klart å utvikle et hjerte som kan erstatte menneskehjertet på en fullgod måte.

De fleste mekaniske hjertene som har blitt utviklet hittil, har ikke vært ment som varige erstatninger, men som et hjelpemiddel for pasienter som ventet på transplantasjon av et donorhjerte.

Noen forsøk på å lage permanente kunstige hjerter har også feilet, blant annet fordi produsenten ikke har lyktes med å tilpasse pulsen til mottagerens behov, slik som den franske nyvinningen skal ha lyktes med.

I intervjuer tidligere i høst uttalte Carpentier at det kunstige hjertet er basert på 15 år med forskning, og at han regner med at det kan testes på mennesker innen tre år.

Stor pengestøtte til nytt selskap

Det er et nyoppstartet biomedisinsk selskap, Carmat SAS, som sammen med Carpentier står for utviklingen av hjertet.

Selskapet annonserte i oktober at det hadde skaffet syv millioner euro i startkapital, i tillegg til at det har mottatt 33 millioner euro i stipender og lån fra det franske innovasjonsbyrået OSEO. Beløpet er det største noensinne gitt til et nystartet selskap.

Ifølge nettstedet TheHeart.org gjør både pengesummene og det faktum at Alain Carpentier leder forskningen, at Carmat ligger et hestehode foran konkurrerende selskaper i kampen om å utvikle den første permanente hjerteprotesen.

Carpentier har allerede utviklet flere kunstige hjerteklaffer, som har hjulpet millioner av pasienter. I 2007 mottok han den prestisjefylte Lasker Award, som regnes som en amerikansk variant av Nobelprisen, for dette arbeidet.

Personvernpolicy