Rocklegender til Norge

Lynyrd Skynyrd spiller i Oslo Spektrum 23. mai neste år.
Lynyrd Skynyrd spiller i Oslo Spektrum 23. mai neste år.

<pGjengen bak «Sweet Home Alabama» kommer til Norge neste år. 23. mai spiller Lynyrd Skynyrd i Oslo Spektrum.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Florida-bandet Lynyrd Skynyrds sang «Sweet Home Alabama» er sannsynligvis det nærmeste man kommer en en-sang definisjon av begrepet «classic rock», samtidig som den med sjelden presisjon også summerer opp 70-tallets frihetsrock. Sangen er i sin opprinnelige versjon å finne på Lynyrd Skynyrds andre album, «Second Helping», utgitt i 1974.

Omkom i flyulykke

Men den originale utgaven av Lynyrd Skynyrd rakk bare å spille konsertversjonen av «Sweet Home Alabama» i tre korte år, før tragedien nntraff som tok livet av bandets karismatiske sanger og viktigste låtskriver, Ronnie Van Zant, og bandets nye gitarist, Steve Gaines. Lynyrd Skynyrds innleide turnéfly krasjet i oktober 1977 i en skog nær
Gillsburg, Mississippi, og drepte også en backupsangerinne, en roadmanager og flyets to piloter.

De overlevende bandmedlemmene og roadcrewet ble alle svært alvorlig kvestet, og tragedien førte til at plateselskapet måtte kalle tilbake bandets nye album «Street
Survivors».

Lynyrd Skynyrd var nemlig avbildet på frontcoveret omgitt av flammer!

Dobbelt konsertalbum

Som de så ut den gang da, en gang på 70-tallet. Foto: Universal Music GroupSom de så ut den gang da, en gang på 70-tallet. Foto: Universal Music Group

Året før hadde Lynyrd Skynyrd, i god sørstatsrocktradisjon, sluppet det doble konsertalbumet «One More For The Road», som overlegent plasserte bandet på toppen av liveattraksjonslista. En liste som den gang telte størrelser som Allman Brothers Band, Outlaws og Charlie Daniels Band.
Her leverte Lynyrd Skynyrd gnistrende konsertversjoner av egne sanger som «Saturday Night Special», «Gimme back my Bullets», «Free Bird» og selvfølgelig «Sweet Home Alabama», der bandets lineup med tre gitarer eide scenen. Bandet rakk også å turnere med både The Who og Rolling
Stones, og Lynyrd Skynyrd ga begge bandene noe å tenke på.

I 1987 bestemte de gjenlevende medlemmene seg for å turnere med Ronnie Van Zants yngre bror, Johnny Van Zant, som vokalist. Da Lynyrd Skynyrd besøkte Norge sist (første gang var på Rockefeller i 1997), på Norwegian Wood i 2000, var det med tre originale medlemmer i tillegg til Johnny Van Zant. Året etter døde også bandets bassist, Leon Wilkeson. Allerede i 1990 døde bandets gitarist Allen Collins, etter å ha havnet i rullestol etter en
bilulykke.

Hall of Fame

I mars 2006 ble Lynyrd Skynyrd valgt inn i Rock'n'Roll Hall of Fame, samtidig med bl.a. Black Sabbath og Sex Pistols.

Bandet har sluppet et knippe studioalbum og liveplater i årene som har gått siden gjennoppstarten i 1987, plater som har videreført Lynyrd Skynyrds unike miks av British Invasion rock, á la Free, Yardbirds og Stones, med sørstats blues og country. På tross av at Lynyrd Skynyrd utvilsomt er rockhistoriens hardest prøvede band, har bandets spirit overlevd, til uomtvistelig glede for svært lojale fans over hele verden.

I dag består Lynyrd Skynyrd av Johnny van Zandt (sang), Gary Rossington (gitar, originalmedlem), Billy Powell (piano, originalmedlem), Rickey Medlocke (gitar, ex Blackfoot), Ean Evans (bass, ex-Outlaws), Michael Cartellone (trommer, ex-Damn Yankees, Accept), Mark Matejka (gitar).

Billettsalget starter 27.november.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus