Terroraksjonene i Mumbai

Sjokkerte gjester forteller om terroren

Sjokkerte gjester ved Oberoi Trident etter at de ble reddet fra det terrorrammede luksushotellet torsdag.<br>Foto: Reuters / Scanpix.
Sjokkerte gjester ved Oberoi Trident etter at de ble reddet fra det terrorrammede luksushotellet torsdag.
Foto: Reuters / Scanpix.

<pEtter hvert som terroren og gisselaksjonen i Mumbai trolig går mot slutten, kommer også meldingene om hvordan det har vært på innsiden av de to luksushotellene Taj Mahal og Oberoi Trident mens aksj

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge øyenvitner var angriperne bare guttunger, ikledd jeans og T-skjorter. På det femstjerners hotellet Taj Mahal ble en gruppe hotellgjester tatt til fange og ført oppover i etasjene. Andre ble skutt idet angriperne stormet hotellet onsdag kveld, skriver NTB.

– Idet jeg gikk inn i lobbyen, begynte skytingen. Det var helt forferdelig. Folk ble skutt i gangen. En død person lå utenfor baderommet, sier den australske skuespilleren Brooke Satchwell, tidligere stjerne i såpeserien «Neighbours». Selv unnslapp hun ved å gjemme seg i et skap.

Brann har igjen brutt ut i Taj Hotel. Dette bildet ble tatt kl 12.40.Brann har igjen brutt ut i Taj Hotel. Dette bildet ble tatt kl 12.40.

En annen kvinne forteller hvordan hun lå på gulvet i et hotellrom i seks timer sammen med 25 andre personer.

– Det var utvilsomt det verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Det var seks svært smertefulle timer, sier hun. Fra rommet kunne de høre skudd og eksplosjoner fra kampene mellom indiske soldater og angriperne.

– Til slutt knuste brannmenn vinduene i rommet og vi klatret ned stigen, sier hun.

Uoversiktlig kaos

Det var klokken ni i morges norsk tid at indisk politi og kommandosoldater begynte å storme hotellene i Mumbai hvor terrorister skal ha holdt gjester som gisler.

Politiet har nektet å forhandle med angriperne, som ifølge en ledende tjenestemann «skulle tas døde eller levende».

Politi og kommandosoldater har stormet Trident Oberoi Hotel. 25 gjester skal bli hodt som gisler.Politi og kommandosoldater har stormet Trident Oberoi Hotel. 25 gjester skal bli hodt som gisler.

På Oberoi skal det fortsatt være gjester holdt som gisler av de militante islamistene. Her ble det imidlertid nylig meldt at tretten etasjer er sikret og at flere gjester er bragt i sikkerhet.

Flere skuddvekslinger pågikk også ved 14.30-tiden torsdag ettermiddag norsk tid. Senere har det brutt ut brann i fjerde etasje i det femstjerners luksushotellet. Ifølge CNN-IBN kan brannen utvikle seg til en storbrann.

Så mange som 30 mennesker kan fortsatt befinne seg på innsiden av Oberoi. Seks-syv skal være terrorister. Det hørtes stadig skyting og eksplosjoner fra hotellet ved 16.30-tiden torsdag.

Flere personer ble også holdt som gisler på Taj Mahal Hotel og Nariman House i Mumbai.

Fire, fem familier skal fortsatt befinne seg inne i Nariman House, melder CNN-IBN klokken 12.15. Kommandosoldater forbereder nå et endelig angrep på terroristene som har forskanset seg her.

Gisselaksjonen ved Taj er over. Her var situasjonen lenge uklar og uoversiktlig. En eksplosjon ble hørt innenfra hotellet like før halv elleve i dag. Og klokken 10.45 rapporterte tvkanalen CNN-IBN at det pågikk skyting mellom politi og islamister i fjerde etasje på hotellet.

En ny eksplosjon skjedde klokken 11.45. Den var kraftigere enn de tidligere ved hotellet. Eksplosjonen skal ha vært i en av toppetasjene i det luksuriøse hotellet. Røyk kommer nå ut fra bygningen. Et av rommene står også i brann, men brannvesenet jobber med å slukke.

Klokken 15.37 var det enda en eksplosjon ved Taj Hotel. Eksplosjonen skal ha vært svært kraftig og blir av fjernsynskanalen CNN-IBN beskrevet som større enn en granateksplosjon.

Klokken 15.53 ble det rapportert om at alle terrorister på Taj Hotel hadde blitt drept. Tidligere på dagen var over 100 gjester sperret inne på hotellet.

- Folkene som ble holdt tilbake der, er blitt reddet alle sammen, opplyste politisjef i delstaten Maharashtra A.N. Roy til fjernsynsstasjonen NDTV tidligere i dag.

Ifølge Roy er det uklart hvor mange hotellgjester som fortsatt er inne på hotellet.

- Noen døde mennesker lå inne på hotellet, og de er blitt brakt ut. Denne prosessen pågår, sier Roy.

125 døde

Hittil har 125 mennesker blitt bekreftet døde og 327 er rapportert skadde etter de voldsomme angrepene som startet onsdag kveld. Antallet skadde varierer imidlertid mye. Ifølge Express India skal politikilder ha meldt at så mange som 600 personer har blitt skadd i de blodige angrepene.

Seks utenlandske statsborgere er så langt bekreftet omkommet i terroraksjonene. Blant disse, en brite, japaner og en person fra Australia. Minst én nordmann er såret etter angrepene.

Det var i går at militante grupper tok seg inn i flere luksushotell, et sykehus, en togstasjon og den populære Cafe Leopold i Mumbai. Angrepene ble utført med automatvåpen og granater.

Islamistisk gruppe

Bakgrunnen for terroraksjonen skal være et krav om å løslate islamister i indiske fengsel. En ukjent islamistisk gruppe med navn Deccan Mujahideen har påtatt seg ansvaret for angrepene. Deccan er navnet på et område i den sørlige delen av India.

En indisk skarpskytter klatrer opp veggen på The Gateway of India ved siden av Taj Mahal Hotel i Mumbai. Foto: AFP / Scanpix.En indisk skarpskytter klatrer opp veggen på The Gateway of India ved siden av Taj Mahal Hotel i Mumbai. Foto: AFP / Scanpix.

Angriperne kom trolig med båt til landemerket Gateway of India rett ved Taj Mahal-hotellet, før de angrep til sammen ti mål – med de to hotellene som de viktigste.

En tom fiskebåt ble torsdag ettermiddag, norsk tid, funnet ved kysten av Mumbai. Ombord var et lik som hadde blitt halshugget.

Mumbaiterroristene skal være i aldersgruppen 18 til 25 og ha gått spesielt etter britiske og amerikanske statsborgere da de innledet angrepet.

Nordmann skadet

En nordmann har blitt skadet i terroraksjonene i Mumbai i India, bekrefter ministerråd Lasse Bjørn Johannesen ved Norges ambassade i New Delhi overfor NTB. Skadene er ikke livstruende.

Mannen behandles på sykehus, og han blir værende der en tid framover, opplyste Johannesen torsdag formiddag. Beskjed om situasjonen var da på vei til de pårørende i Norge.

– Vi har i dag ringt opp de nordmennene i Mumbai som har registrert seg hos oss, og vi har også snakket med lederne for noen bedrifter i byen. Vi føler at vi har rimelig god oversikt over de registrerte, som er uskadde, sier Johannesen videre.

Unntakene er mannen som ligger på sykehus og en annen nordmann som jobber i Mumbai og som var i nærheten av det som skjedde tirsdag. – Han slapp fra det uten fysiske skader, forteller ministerråden.

Folk flest i India er sjokkert over terrorangrepene i Mumbai, sier den norske Johannesen.

– Ingen hadde ventet disse grusomme aksjonene, selv om landet har vært rammet av terroraksjoner før, sa han.

Siste: Klokken 15.37 var det en kraftig eksplosjon på Taj Hotel.


Les alt om terroraksjonen på Startsiden.

Personvernpolicy