Kaos i Mumbai etter terroraksjon

ØDELEGGELSER: Det råder kaos i gatene i Mumbai etter gårsdagens terrorangrep. Foto: Reuters.
ØDELEGGELSER: Det råder kaos i gatene i Mumbai etter gårsdagens terrorangrep. Foto: Reuters.

<pGisseldramaet på to av Mumbais luksushoteller fortsatte i morgentimene torsdag. En av gisseltakerne krever at fengslede islamistiske opprørere løslates.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grupper av menn væpnet med automatvåpen og granater stormet onsdag inn på to luksushoteller, et sykehus, en restaurant og en jernbanestasjon i Mumbai. Minst 101 personer er drept i terroraksjonen, seks av dem utlendinger. Ytterligere 287 er såret.

Det ble tatt gisler tre steder i byen, og indiske myndigheter tror flere hundre mennesker fortsatt kan befinne seg på hotellet Oberoi, sammen med en gruppe gisseltakere.

– Det er sju av oss inne på hotellet Oberoi, sier en mann som identifiserer seg som Sahadullah i gruppen Deccan Mujahedin, til India TV.

– Vi ønsker at alle hellige krigere som sitter fengslet i India, skal løslates. Kun når det har skjedd, vil vi løslate folk. Muslimer i India må ikke bli forfulgt. Vi elsker dette som vårt land, men når mødrene og søstrene våre ble drept, hvor var dere da? spør han.

Det holdes fortsatt gisler inne på Taj hotell i Mumbai. Foto: Scanpix.Det holdes fortsatt gisler inne på Taj hotell i Mumbai. Foto: Scanpix.

Det har herjet flere branner på hotellene, og ifølge indisk TV innledet kommandosoldater torsdag formiddag en aksjon for å redde gislene.

Fordømmer

Indias president fordømmer angrepene og sier hun håper gisseldramaene snart skal være over.

– Disse tankeløse angrepene er utført av mennesker som ikke respekterer menneskeliv og som har valgt en ødeleggelsens vei, sier president Pratibha Devisingh Patil.

Skuddsalver og eksplosjoner lød gjennom hele natten, og det hersket lenge kaos og panikk i gatene.

– Mange mennesker sitter innestengt på de to hotellene, og vi har fått rapporter om vedvarende skyting, for det meste fra hotellet Taj Mahal, sa en politimann.

En svensk kvinne var blant dem som måtte søke ly for angrepene.

– Hun har det etter omstendighetene bra. Hun sitter på hotellrommet og er ikke tatt til fange, sa Miriam Mannbro i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladets nettutgave ved midnatt onsdag kveld.

Indiske soldater har inntatt Mumbai og beleirer nå to hotell der det blir holdt gisler. Foto: Reuters.Indiske soldater har inntatt Mumbai og beleirer nå to hotell der det blir holdt gisler. Foto: Reuters.

Lars Näckter og Lisa Ringér fra Östersund forteller at de måtte løpe ned trappene fra 18. etasje på hotellet Oberoi etter at en bombe eksploderte.

– Vi gjemmer oss mer eller mindre ettersom vi ikke vet om de har tatt alle ennå. Vi hører fortsatt skudd, sa Näckter til Östersunds-Posten etter å ha kommet seg ut fra hotellet.

Uoversiktlig

Situasjonen i Mumbai var torsdag fortsatt uoversiktlig, og indiske myndigheter har ikke informert den norske ambassaden om at nordmenn er blitt rammet av angrepene.

– Vi har vært i kontakt med indiske myndigheter for å finne ut om det er nordmenn involvert i det som har skjedd, men myndighetene har ikke oversikt over det ennå, sa ministerråd Lasse Bjørn Johannessen til NTB ved 4-tiden natt til torsdag.

Den indiske børsen ble stengt som følge av angrepene, og folk i nærheten av angrepsstedene ble bedt om å holde seg hjemme.

Gikk etter utlendinger

Angriperne skal ha vært ute etter amerikanere og briter da de innledet angrepet onsdag. Ifølge en jødisk sammenslutning i Mumbai er en rabbiner og familien hans tatt som gisler i en boligblokk sør i byen.

– Jeg har hørt at kommandosoldater stormer bygningen, som er fire etasjer høy. En rabbiner er der inne med familien sin, sier lederen for Indian Jewish Federation Jonathan Solomon.

TV-bilder viste hvordan væpnede menn skjøt mot folk på gata fra en bil. Ambulansene gikk i skytteltrafikk, og sårede ble også fraktet til sykehus i privatbiler.

Ifølge politiet er fire av angriperne drept, mens ni er pågrepet. Tolv politifolk er drept, blant annet antiterrorsjefen i Mumbai, Hemant Karkare. (©NTB)


Les alt om terroraksjonen på Startsiden.

Personvernpolicy