Ber om åpning for DNA-vaksiner

STOPPER OPP: Utviklingen av DNA-vaksiner i Norge stopper opp så lenge maten må merkes som genmodifisert, mener direktør i Bioteknologinemnda<strong>. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)<br></strong>
STOPPER OPP: Utviklingen av DNA-vaksiner i Norge stopper opp så lenge maten må merkes som genmodifisert, mener direktør i Bioteknologinemnda. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pDNA-vaksiner kan gi bedre beskyttelse enn ordinære vaksiner, men blir ikke utviklet fordi maten må merkes som genmodifisert. Det vil Bioteknologinemnda ha slutt på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNA-vaksiner er i skuddet innen vaksinering akkurat nå, men i Norge utvikles de ikke, fordi matprodusentene frykter de ikke får solgt maten siden den må være merket med «genmodifisert» om dyret er DNA-vaksinert, skriver Nationen.

Sissel Rogne, som er direktør i Bioteknologinemnda, mener myndighetene nå bør åpne opp for bruk av DNA-vaksiner der disse er best.

Bioteknologinemnda reagerer på at Direktoratet for naturforvaltning (DN), som har tolket loven, har valgt en så streng tolkning.

– Vi må sørge for at man hele tiden får de mest effektive og sikreste vaksinene på markedet, sier Rogne.

I Danmark og EU finnes det ingen begrensninger lik den som finnes i Norge. Rogne mener det er åpenbart at utviklingen av DNA-vaksiner i Norge stopper opp så lenge maten må merkes som genmodifisert.

– Det er jo ingen som vil drive forskning på en DNA-vaksine til for eksempel fisk, som kan ende med at akvakulturnæringen må skrive at maten er genmodifisert all den tid akvakulturnæringen ikke ønsker å lage genmodifisert fisk, sier Rogne som oppfordrer Miljøverndepartementet om å få på plass en presisering av hvordan dagens genteknologilov skal tolkes. (©NTB)