Soldater omringer hoteller

GISLER: Taj Mahal Hotel i Mumbai er ett av hotellene der turister holdes som gisler. (Foto: Scanpix)
GISLER: Taj Mahal Hotel i Mumbai er ett av hotellene der turister holdes som gisler. (Foto: Scanpix)

<pIndiske soldater har nå omringet to luksushoteller i Mumbai der det holdes gisler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mumbai
* Tidligere kjent som Bombay, men skiftet i 1996 navn til Mumbai.
* Delstatshovedstad i Maharashtra.
* Har om lag 17 millioner innbyggere i storbyområdet og er dermed en av verdens fem mest folkerike byer.
* Er Indias handelssentrum. Landets største børs ligger i byen, som også huser verdens mest produktive filmindustri, kjent under navnet Bollywood. (©NTB)

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange personer som blir holdt som gisler, men det skal være snakk om flere dusin ifølge BBC News.

Soldatene var relativt raskt på plass etter terrorhandlingene startet, og det skal nå pågå forhandlinger mellom angriperne og soldatene. Så langt er det meldt om 101 bekreftede omkomne, mens antallet skadde varierer mye. Noen sier at så få som 287 er skadd, mens India Times melder om over 1000 skadde. Så langt skal seks vestlige turister være bekreftet drept.

Fire terrorister drept

Politiet i Mumbai har sagt at fire terrorister har blitt drept, mens ni er arresterte. Det er ikke kommet nøyaktige tall på hvor mange som var med på angrepet, men det har kommet meldinger om at det er snakk om syv personer som holder gisler nå. Hvis det stemmer er det altså snakk om 20 angripere.

Situasjonen i de to luksushotellene Taj Mahal Palace og Oberoi Trident er svært anspent. Gjennom natten har det vært meldt om spredte skuddvekslinger mellom soldater og terrorister.

Så langt har ikke politiet forsøkt å storme de to hotellene, sannsynligvis fordi de vurderer det som å være for farlig for gislene.

En rekke øyevitner har meldt om at angriperne var spesielt ute etter amerikanske og britiske turister. Angriperne skal flere ganger ha spurt om identifikasjon som pass og lignende for å skille ut amerikanere og briter.

Ukjent gruppe

Gruppen som har tatt på seg ansvaret for angrepet har tidligere ikke vært kjent. De kaller seg for Deccan Mujahedin, men noen rapporterer at dette kan være et navn en allerede kjent gruppe bruker for å ikke å bli gjenkjent.

De første meldingene om angrepet kom cirka klokken 23 lokal tid onsdag kveld. Da var klokken cirka 18.30 norsk tid. Angriperne skal ha brukt automatrifler av typen AK47 og håndgranater. Analytikere sier angriperne har sett ut til å være godt kledd, og hatt nærmest identiske klær, som uniformer.

Minst syv forskjellige steder skal ha blitt angrepet, deriblant byens største togstasjon, et sykehus, restauranter og hoteller.

Sjokkerende angrep

Bildene fra Mumbai viser store ansamlinger av blod, knuste glass og andre ødeleggelser.

De siste månedene har det vært flere bombinger i forskjellige indiske byer. En rekke mennesker har blitt drept i disse angrepene. Militante Islamister har fått skylden for de fleste angrepene, men også ekstreme hinduer har blitt anklaget for å stå bak.

At angriperne har angrepet det som er landets finanssentrum blir beskrevet som det verste stedet for indiske myndigheter. Man antar at tilliten til myndighetene vil bli betvilt kraftig etter dette angrepet.

Personvernpolicy