Edvard-pris til Preus

Edvard-pris til Preus
Edvard-pris til Preus

<pAnne Grete Preus ble torsdag tildelt Edvard-prisen i klassen for Populærmusikk i 2008. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen deles ut av rettighetsorganisasjonen TONO , som representerer 16000 komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Foruten klassen for Populærmusikk, omfatter også Edvard-prisen klassene Samtidsmusikk, Åpen klasse og Tekst til musikk.

Rockens førstedame

Valget av Anne Grete Preus og plata "Om igjen for første gang" som vinner av klassen Populærmusikk begrunner juryen med at "prisvinneren har en enestående posisjon som førstedame i norsk rock. Hun er rebell og diva på samme tid, og har vært et forbilde for andre norske låtskrivere". Om Preus nye album uttaler juryen blant annet at "musikken er både sofistikert og folkelig, med overraskende harmoniske vendinger og flotte arrangementer. Komponisten har fått med seg et knippe utsøkte musiker som løfter tekst og melodi, samtidig som de respektfullt ivaretar prisvinnerens særpreg".

De andre prisvinnerne

Samtidsmusikk: Rolf Wallin og verket "Strange News". Utdrag fra juryens begrunnelse: "Årets prisvinner kan vise til en eksepsjonelt rikholdig og mangfasettert verkliste. Hans allsidige musikalske bakgrunn har resultert i en kunstnerisk produksjon som omfatter et bredt spekter av teknikker og musikalske uttrykksformer. Verkets strukturelle formutvikling har en fortettet og medrivende fremdrift, og orkestersatsen er stringent, inntrengende og kraftfull. Tolkningen av individets utsatthet, sårbarhet og veien tilbake til et verdig liv er hjerteskjærende og holder lytteren i et fast grep".

Åpen klasse: Alfred Janson og verket "En bibelhistorie". Utdrag fra juryens begrunnelse: "årets prisvinner kan se tilbake på et nesten 50-årig virke i norsk musikkliv. I sin musikk har han ofte latt seg inspirere av politiske temaer. Det har han også gjort i verket "En bibelhistorie", som skisserer bibelhistorien på 44 minutter. "En bibelhistorie" er et kraftfullt verk med en medrivende dramaturgisk framdrift. Edvard-juryen ser "En bibelhistorie" som en sterk kommentar til dagens debatt om ytringsfrihet, selvbestemmelse og Muhammed-tegninger.

Tekst til musikk: Arne Moslåtten, "Spissrotgang". Utdrag fra juryens begrunnelse: "Nordmenn er ikke så urbane som de tror". Prisvinnerens egen påstand er vanskelig å argumentere mot når man ser hvilken popularitet han, komponistkollega Aslak Haugen og Hallingdalsbandet Hellbillies nyter overalt. Stadig økende platesalg og allsang fra stappfulle rockeklubber og bygdetun forteller om et moderne og inkluderende repertoar. På platen "Spissrotgang" bekrefter tekstforfatteren sin enestående evne til å formidle enkle jordnære historier med dialektstolthet og kjærlighet til sitt nærmiljø. Innenfor popmusikkens strenge musikalske rammer skriver han med tematisk originalitet, en bevisst språkbruk og frodig stemme.

2007-vinnerne

Foruten Edvard-vinnerne for 2008, ble også prisene for 2007 delt ut i Operaen torsdag. Her fikk Bjørn Eidsvåg prisen i kategorien Tekst til musikk for "Floden" fra CDen "Nåde", med Asbjørn Schaatun (samtidsmusikk), Gaute Storaas (populærmusikk) og Terje Isungset (åpen klasse) tok de øvrige prisene.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus