Frida Hyvönen: «Silence Is Wild» (Licking Fingers/Playground)

Ærlighet varer lengst

Frida Hyvönen er åpen og ærlig på sin andre plateutgivelse. Foto: Licking Fingers (promo)
Frida Hyvönen er åpen og ærlig på sin andre plateutgivelse. Foto: Licking Fingers (promo)

<pI hvert fall gjelder det for svenske Frida Hyvönen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31 år gamle Frida Hyvönen fra det lille nord-svenske tettstedet Robertfors er ute med sitt andre studioalbum. «Silence Is Wild» er en svært personlig plate som gradvis trekker lytteren med seg dypere og dypere inn i den unge damens sinn.

«Silence Is Wild»«Silence Is Wild»

Noe som kommer tydelig frem allerede i åpningsslåten «Dirty Dancing» med referanser til filmen av samme navn, og hvor Frida navngir seg selv der hun danser til Kylie på Folkets Hus(!).

Personlig og banalt

Hun synger, riktig nok med en banal undertone, om abort i den nakne pianodrevne balladen «December». Her handler det ellers en del om hennes oppvekst i et lite lokalsamfunn og forholdet til det motsatt kjønn; men hvor både suksesser som fiaskoer på feltet nevnes.

Melodiene gir historiene hennes kledelige innpakninger på et troverdig vis som føles ekte og naturlig. Musikalsk opererer Frida i en singer/songwriter-tradisjon hvor linjer kan trekkes til såpass forskjellige utøvere som Carole King, Kate Bush og hennes landssøster Anna Ternheim, som selv er plateaktuell i disse dager.

Frida Hyvönen bruker ellers stemmen sin på et vis som viser engasjement. Det merkes at hun er veldig til stede i sangene sine, noe som sjelden faller feil ut.

Låtene er stort sett av det av avbalanserte slaget, men i «Scandinavian Blonde», for øvrig ytterligere en låt som kan relateres direkte til artisten, trår Frida gasspedalen i bånn. Videre veksles det mellom det dypsindige og såre til det lettere og lyse; fra svart melankoli til lystige poprefrenger.

Innlysende

Det er ikke veldig vanskelig å forstå hva Frida Hyvönen forsøker å si med albumtittelen «Silence Is Wild». Det handler om å se nyansene i omgivelsene og innse at det finnes flere sider ved det aller meste rundt oss.

Konkludert er dette ikke en feilfri utgivelse. Det er mye potensial i de beste bidragene, men totalt er likevel resultatet hakket for ujevnt til at vi kan bøye oss uhemmet i støvet som dette svenske talentet børster av seg.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus