Fem millioner kataloger kastes

<pÅrlig går fem millioner telefonkataloger i søpla med plasten på fordi reservasjonsordningen er for dårlig. Ordningen må speilvendes slik at de som ønsker katalogen, kan bestille den, mener Naturver

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reservasjonsordningen

Dersom du ikke ønsker Ditt Distrikt, reserver deg på www.dittdistrikt.no/katalogreservasjon Om du er fra Oslo heter katalogen Din Bydel, men Eniro lar deg ikke reservere deg mot den på nett. Kontakt dem på 815 44 438 for reservasjon. Du kan også reservere deg mot de andre katalogene på telefon 815 44 438.

Dersom du ønsker å reservert deg mot den vanlige Telefonkatalogen og Gule Sider, kan du gjøre det på
www.gulesider.no/katalogreservasjon Du kan også reservere deg på telefon 815 44 448.

(Kilde: NNV)

– Folk må få et skjema sammen med telefonregningen der de kan bestille telefonkatalogen, sier Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundet i Hordaland.

– Det er på høy tid at samferdselsministeren griper inn og stopper dagens meningsløse ordning der katalogene går til samtlige bedrifter og over 90 prosent av husstandene i Norge, mener Stakkestad.

Navarsete vurderer

Men samferdselsministeren griper ikke inn foreløpig. Onsdag opplyste hun i Stortinget at departementet fortsatt evaluerer dagens ordning. Samtidig vurderes en speilvending av ordningen. Det vil innebære at bare de som ønsker katalogen får den, for eksempel ved å bestille på et skjema som ligger ved telefonregningen. Men foreløpig må de som ikke ønsker katalogene selv reservere seg.

Stakkestad sier at reservasjonsordningen er gjort unødvendig vanskelig. Undersøkelser viser at bare 6 – 7 prosent vil ha alle tre katalogene – Telefonkatalogen, Gule Sider og Ditt distrikt. Likevel sendes de ut til over 90 prosent av husstandene og samtlige bedrifter.

Går ikke fort

– Naturvernforbundet arbeider for en speilvending. Vi har tatt dette opp med departementet mange ganger, vi har sendt dem tall som viser hvor få som ønsker katalogen, og bilder av overfylte konteinere med kataloger som kastes med plasten på. I 2007 sa departementet at de ville gi den nåværende ordningen ett år til og så evaluere den våren 2008. Det går ikke akkurat fort for seg i departementet når de fortsatt skal evaluere, sier Stakkestad.

Han mener at tiden er overmoden for å få slutt på utsending av kataloger som både representerer et miljøproblem og er til irritasjon for svært mange.

– Jeg får stadig henvendelser fra vaktmestre som forteller om hauger med kataloger i oppgangene.

Bekymret for eldre

Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundet i Hordaland. Foto: NNV.Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundet i Hordaland. Foto: NNV.

Da samferdselsminister Navarsete svarte på et spørsmål i Stortinget onsdag, sa hun at Telenor og Eniro, som sender ut katalogene, har gjort det enklere å reservere seg.

Hun var bekymret for at en speilvending av utsendingen ville gjøre det vanskeligere for dem som ønsker katalogen på papir å få den. Hun viste spesielt til at mange eldre ønsker katalogen på papir.

Stakkestad er ikke imponert over det som er gjort for å gjøre reservasjonsordningen mer kjent.

– Både Eniro og Telenor har muskler til å markedsføre reservasjonsordningen ordentlig, men de gjør det ikke, Hvis de la inn en stor henvisning til reservasjonsordningen på Telefonkatalogen/Gule Sider på nett, ville de fått en million reservasjoner på en uke. Men det ønsker de ikke, sier Stakkestad.

Nei til katalog

Naturvernforbundet har foretatt flere undersøkelser av folks bruk av telefonkatalogen.

I den siste undersøkelsen svarte rundt 65 prosent at de ikke ville ha en eneste katalog.

I fjor svarte 45 prosent at de ville ha den vanlige katalogen, i år var tallet gått ned til 26 prosent.

– Telefonkatalogen på papir er et produkt som er utdatert for folk flest. Ikke bruker de den og ikke ønsker de den. Sunt bondevett tilsier at ordningen må endres, sier Stakkestad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus