- 450 Hydro-ansatte mister jobben

Karmøy sett fra lufta. Foto: Tor Alvseike/Hydro.
Karmøy sett fra lufta. Foto: Tor Alvseike/Hydro.

<p450 ansatte ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy i Rogaland mister jobben når Hydro stenger det såkalte Søderberg-anlegget til neste år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef Eivind Reiten kom med dårlige nyheter da han onsdag ettermiddag kalte inn til allmøte for de ansatte ved fabrikken på Karmøy. Søderberg-anlegget stenges ned før tiden, og planene om en ny og moderne produksjonslinje legges bort. Denne såkalte K6-utbyggingen skulle gi 600 nye arbeidsplasser til lokalsamfunnet.

– Den ekstreme markedssituasjonen gjør at selskapet må vurdere kutt i produksjonen utover det vi allerede har iverksatt. Gammel og dyr produksjon kommer først i rekken, sier Hilde M. Aasheim, konserndirektør i Hydro og ansvarlig for forretningsområdet Aluminium Metall.

Var ventet

Fra før har det vært kjent at produksjonen ved Søderberg-anlegget skal kuttes med 20 prosent fra desember, som et svar på sterkt fallende etterspørsel etter aluminium. Det har vært Hydros plan i lang tid å stenge Søderberg-anlegget innen utgangen av 2009, når dagens utslippstillatelse fra Statens forurensningstilsyn utløper.

Nå sier Hydro at nedstengningen kan komme «før tiden», altså sannsynligvis i løpet av første halvår 2009.

– Forutsetningene er ikke til stede for å beslutte en ny storinvestering på Karmøy nå. Derfor er det heller ikke grunn til å søke SFT om ny utslippstillatelse for Søderberg-linjen etter 2009, sier Aasheim.

Hun understreker at det fremdeles er mulig å ta en beslutning om å investere i en ny og moderne produksjonslinje på et senere tidspunkt.

– Alvorlig

Meldingen om Hydro-kuttet kom samme dag som statsminister Jens Stoltenberg fortalte om regjeringens nye krisepakke under Kartellkonferansen på Gol.

– Hydro informerte oss om dette tidligere i dag, og det er veldig alvorlig, sier Stoltenberg i en kort kommentar til NTB.

Nyheten burde imidlertid ikke overraske statsministeren. Da den nye konsesjonsloven ble behandlet av Stortinget tidligere i høst, ble det mye rabalder om industriens kraftbetingelser og eiendomsretten til vannkraft og kraftverk.

Regjeringspartienes avvisning av et kompromiss om tidspunktet for hjemfall ble meget dårlig mottatt av ledelse og tillitsvalgte i Hydro. Selskapet eier nemlig de største vannkraftanleggene i Røldal og Suldal, som forsyner fabrikken på Karmøy med energi. Med den nye konsesjonsloven må Hydro kvitte seg med to tredeler av krafteierskapet etter 2020.

Søderberg-anlegget på Karmøy produserer 120.000 tonn aluminium i året. (©NTB)

Personvernpolicy