Danmark gir ut «farlig» Muhammed-bok

Den serbiske utgaven av den omstridte romanen «The Jewel of Medina». Forleggerne trakk tilbake utgivelsen etter press fra muslimske ledere i landet. Foto: Scanpix
Den serbiske utgaven av den omstridte romanen «The Jewel of Medina». Forleggerne trakk tilbake utgivelsen etter press fra muslimske ledere i landet. Foto: Scanpix

<pI England utløste boken bensinbombeangrep. I USA turte de ikke å gi den ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske forleggeren Bjarke Larsen, måtte forsikre seg om at familien hans skjønte hva konsekvensene kunne bli for dem, før han sa ja til å gi ut den omstridte boka «The Jewel of Medina» på dansk. Hans britiske kollega Martin Rynja opplevde å få en bensinbombe gjennom brevsprekken, da det ble kjent at forlaget hans Gibson Square, ville gi ut romanen.

Romanen heter «Medinas Juvel» på dansk, og er skrevet av amerikanske Sherry Jones. Den tar for seg historien til Aisha, en av konene til den muslimske profeten Muhammed. Romanen starter fortellingen i det Aisha som seksåring blir forlovet med profeten, og slutter når Muhammed dør.

- Helt sinnssykt

Journalisten og forfatteren Sherry Jones har skrevet «The Jewel of Medina». Foto: ScanpixJournalisten og forfatteren Sherry Jones har skrevet «The Jewel of Medina». Foto: Scanpix

Flere steder har boka blitt møtt med demonstrasjoner, og i Serbia ble romanen trukket tilbake etter press fra muslimske ledere i landet.

Det store amerikanske forlaget Random House, lot være å publisere romanen da en historiker mente at en utgivelse ville fremprovosere vold og terror. Larsen vil ikke la seg stoppe av terrorfrykt.

- Det høres kanskje høytsvevende ut, men det er ytringsfriheten som står på spill, sier han til den danske avisa Politiken.

- Det er helt sinnssykt at et stort amerikansk forlag, som har trodd så mye på romanens kvaliteter at de har gitt forfatteren en kvart million dollar i forskudd, plutselig ikke tør allikevel fordi en enkelt akademiker plutselig advarer, fortsetter Larsen.

For Muhammed-karikaturene

Bjarke Larsen er kjent i Danmark for blant annet å ta Jyllands-Postens side i saken om Muhammed-karikaturene. Karikaturene førte til massive demonstrasjoner og trusler mot Danmark.

- Jeg gjør ikke dette for å håne Islam, sier han til Politiken, og mener boken heller kan øke kunnskapen om den arabiske kulturen.

- Her er en roman som på en lett tilgjengelig måte får vist hvordan verden så ut da islam ble grunnlagt.