Danmark gir ut «farlig» Muhammed-bok

Den serbiske utgaven av den omstridte romanen «The Jewel of Medina». Forleggerne trakk tilbake utgivelsen etter press fra muslimske ledere i landet. Foto: Scanpix
Den serbiske utgaven av den omstridte romanen «The Jewel of Medina». Forleggerne trakk tilbake utgivelsen etter press fra muslimske ledere i landet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI England utløste boken bensinbombeangrep. I USA turte de ikke å gi den ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske forleggeren Bjarke Larsen, måtte forsikre seg om at familien hans skjønte hva konsekvensene kunne bli for dem, før han sa ja til å gi ut den omstridte boka «The Jewel of Medina» på dansk. Hans britiske kollega Martin Rynja opplevde å få en bensinbombe gjennom brevsprekken, da det ble kjent at forlaget hans Gibson Square, ville gi ut romanen.

Romanen heter «Medinas Juvel» på dansk, og er skrevet av amerikanske Sherry Jones. Den tar for seg historien til Aisha, en av konene til den muslimske profeten Muhammed. Romanen starter fortellingen i det Aisha som seksåring blir forlovet med profeten, og slutter når Muhammed dør.

- Helt sinnssykt

Journalisten og forfatteren Sherry Jones har skrevet «The Jewel of Medina». Foto: ScanpixJournalisten og forfatteren Sherry Jones har skrevet «The Jewel of Medina». Foto: Scanpix

Flere steder har boka blitt møtt med demonstrasjoner, og i Serbia ble romanen trukket tilbake etter press fra muslimske ledere i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det store amerikanske forlaget Random House, lot være å publisere romanen da en historiker mente at en utgivelse ville fremprovosere vold og terror. Larsen vil ikke la seg stoppe av terrorfrykt.

- Det høres kanskje høytsvevende ut, men det er ytringsfriheten som står på spill, sier han til den danske avisa Politiken.

- Det er helt sinnssykt at et stort amerikansk forlag, som har trodd så mye på romanens kvaliteter at de har gitt forfatteren en kvart million dollar i forskudd, plutselig ikke tør allikevel fordi en enkelt akademiker plutselig advarer, fortsetter Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Muhammed-karikaturene

Bjarke Larsen er kjent i Danmark for blant annet å ta Jyllands-Postens side i saken om Muhammed-karikaturene. Karikaturene førte til massive demonstrasjoner og trusler mot Danmark.

- Jeg gjør ikke dette for å håne Islam, sier han til Politiken, og mener boken heller kan øke kunnskapen om den arabiske kulturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her er en roman som på en lett tilgjengelig måte får vist hvordan verden så ut da islam ble grunnlagt.

Demonstranter demonstrerer mot den omstridte romanen i Dhaka i Bangladesh. Foto: ScanpixDemonstranter demonstrerer mot den omstridte romanen i Dhaka i Bangladesh. Foto: Scanpix

Dansk politi skal nå gjøre en risikovurdering av boka i samarbeid med britisk politi.

Dårlige kritikker

Men på tross av Larsens entusiasme for boka, er det kritikere som mener boka i seg selv ikke er god nok til å bli utgitt. Noen kritiserer boka for å skjønnmale islam, og at den ikke er historisk korrekt. Den har også blitt angrepet for å tillegge Muhammeds kone for moderne og feministiske synspunkt.

Den danske forleggeren svarer på tiltale med at boka aldri har utgitt seg for å være en historiebok, og at Aisha vitterlig var en «rappkjeftet kvinne», som var kjent for å tale Muhammed midt imot.

Norske Aschehoug har allerede sagt nei til å gi ut boken. Cappelen Damm Forlag bekreftet tidligere denne måneden at de nå vil vurdere om de skal stå for en norsk utgivelse av «The Jewel of Medina».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban-trussel

Ekstreme islamistiske grupperinger har tidligere truet danske interesser i forbindelse med publikasjonen av de såkalte Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten i 2005. Senest onsdag ble en ny trussel mot Danmark og andre vestlige land kjent i spanske medier, melder AFP.

Taliban truet i en video funnet av spanske sikkerhetsstyrker med angrep mot fem av de vestlige landene som har styrker stående i Afghanistan, ifølge et nyhetsinnslag på en lokalradiostasjon i Spania onsdag.

USA, Spania, Frankrike, Danmark og Australia ble advart i den 42 minutter lange videoen, i tillegg til Israel, melder radiokanalen Cadena Ser.

Den «truer Nato og amerikanske styrker med angrep mot deres interesse i og utenfor afghansk territorium dersom de ikke trekker seg tilbake fra Afghanistan».