Mann dømt for vold mot Kadra

Kadra Yusuf i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge  / SCANPIX.
Kadra Yusuf i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.

<pAv fem som var tiltalt for å ha overfalt Kadra Yusuf i Oslo sentrum i fjor, mener Oslo tingrett det bare var bevis til å domfelle én.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kadra-saken

• Natt til torsdag 12. april 2007 ble Kadra Yusuf (27) overfalt av en gruppe somaliere i Oslo. Overfallet skjedde utenfor Møllergata 16 mellom klokken 3 og 3.30.

• Ifølge Kadra ble overfallet satt i sammenheng med hennes uttalelser om Koranens kvinnesyn. Kadra uttalte til VG tirsdag 10. april at Koranens syn på kvinner bør fortolkes på nytt.

• I januar i år ble tre menn og to kvinner, alle med somalisk bakgrunn, tiltalt for legemsfornærmelse.

• Da rettssaken startet i Oslo tingrett, frafalt statsadvokaten tiltalen mot to av de tiltalte mennene på grunn av svake bevis.

• Kadra ble både hyllet og drapstruet etter at hun i 2000 avslørte imamers forhold til omskjæring i TV-programmet Rikets tilstand.

• Kadra har i dag skjult identitet og bor på hemmelig adresse. Politiet har etter overfallet gitt henne voldsalarm. (©NTB)

Den ene av de to tiltalte kvinnene etter konfrontasjonen med Kadra Yusuf utenfor et utested i Oslo i fjor vår var tydelig lykkelig over å bli frikjent onsdag ettermiddag.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg er glad for at jeg ikke ble dømt for noe jeg ikke hadde gjort. Nå skal jeg feire sammen med familien min, sier 22-årige Ifrah Ismail.

Dømte én

Oslo tingrett dømte én og frikjente fire i saken, som har fått stor oppmerksomhet i mediene helt siden den skjedde for halvannet år siden.

Påtalemyndigheten frafalt imidlertid tiltalen for to menn etter at rettssaken startet, mens dommer John I. Henriksen og flertallet av dommerne ikke fant bevisene solide nok for å dømme Ifrah Ismail og en 21 år gammel medtiltalt jente.

Kadra Yusuf var selv ikke til stede da dommen ble lest opp i Oslo tingrett onsdag ettermiddag. Heller ikke hennes bistandsadvokat, Nadia Hall Østby-Deglum, var tilgjengelig for kommentar etter at dommen var offentliggjort.

– Må tenke

Den 24 år gamle mannen, som ble dømt til 60 dagers fengsel, hadde tilstått og erkjent straffskyld etter deler av tiltalen om legemsfornærmelse. Advokaten hans rådet klienten til å ta betenkningstid på dommen.

– Han har erkjent straffskyld for å ha dyttet Kadra, så det ikke overraskende at han ble dømt for det. Men han ble også dømt for to poster hvor han ikke har erkjent straffskyld, derfor tok han betenkningstid, sier advokat Randulf Schumann Hansen til NTB.

I tillegg til straffen må 24-åringen også betale 10.000 kroner i oppreisning til Kadra.

Hadde stått fram

De fem opprinnelig tiltalte var beskyldt for trusler, vold og legemsfornærmelse i forbindelse med overfallet på 27 år gamle Kadra Yusuf i Møllergata i Oslo i april i fjor.

Norsk-somaliske Kadra Yusuf forklarte at hun ble slått ned og omringet av flere personer som anklaget henne for å ha fornærmet Koranen. Få dager tidligere hadde hun stått fram i VG og bedt om nytolkning av Koranens kvinnesyn.

– Vi har hele tiden ment at denne saken har dreid seg om en gjeng med berusede ungdommer som har diskutert eller kranglet, og det har vært en voldsepisode etterpå, ikke mer enn det, sier Schumann Hansen. (©NTB)

Oppdatert med en utvidet versjon.

Personvernpolicy