- Nei, dette er ikke et kupp

Hærsjefen i Thailand <font size="3"><font color="#000000"><font face="MS Shell Dlg">Anupong Paojind. Foto: Scanpix </font></font></font>
Hærsjefen i Thailand Anupong Paojind. Foto: Scanpix

<pHærsjefen i Thailand krever nyvalg, men avviser at det dreier seg om et nytt militærkupp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands mektige hærsjef oppfordret onsdag statsminister Somchai Wongsawat til å oppløse nasjonalforsamlingen og kalle inn til nyvalg, etter at anti-regjeringsdemonstranter okkuperte hovedflyplassen i Bangkok, melder AFP.

- Vi vil sende ham et brev for å informere om at han må oppløse forsamlingen og innkalle til nyvalg, uttalte general Anupong Paojinda ved en pressekonferanse etter et hastemøte mellom militæret og næringslivsledere.

- Regjeringen regjerer

Hærsjefen insisterer på at militæret ikke er i ferd med å gjennomføre et nytt kupp, og sier regjeringen har full myndighet, tross uttalelsene om nyvalg.

- Dette er ikke et kupp, sa general Anupong Paojinda.

- Regjeringen har fortsatt full myndighet. Disse punktene er et middel til å løse problemet som har styrtet landet ut i en dyp krise.

Uttalelsen kom få timer før Somchai skulle vende tilbake til Bangkok etter en reise til et APEC-toppmøte i Peru. Natt til onsdag ble tusenvis av turister strandet på hovedflyplassen Suvarnabhumi.

General Anupong Paojinda krevde under pressekonferansen onsdag at anti-regjeringsdemonstrantene straks må forlate alle steder de har okkupert.

Erklæringen kommer etter flere måneders protester og aksjoner. Demonstrantene, som også okkuperer en av regjeringens bygninger i sentrum av Bangkok, hevder regjeringen er korrupt og en motstander av monarkiet, som holdes høyt i hevd i Thailand.

Medlemmer av Folkets alliance for demokrati tok over flyplassen tirsdag, og strandet tusenvis av mennesker.

Det var en av de mest dramatiske aksjonene så langt, etter flere måneder med demonstrasjoner og krav om regjeringens avgang.

En rekke kupp

Landets sterke militærvesen har hittil forholdt seg rolig, men valgte altså onsdag å gå ut med en oppfordring om nyvalg.

- De militære har spilt en rolle i Thailand siden landet opphevet det absolutte monarki i 1932. Det har vært et 20-talls militærkupp eller forsøk på militærkupp siden den gang, og det militære har alltid lurt i kulissene, sier forfatter og Asia-kjenner Torbjørn Færøvik, som har skrevet reiseskildringen Buddhas barn om blant annet Thailand.

- Et visst antall plasser for de militære har også vært reservert i nasjonalforsamlingen, og de har forsynt statsministertaburetten med mange av sine folk i årenes løp. Nå har de holdt seg ganske passive i denne fasen, siden det hele er veldig følsomt. De kunne kanskje tatt hardere tak i folkemassene som har demonstrert de siste dagene, men det er en større politisk utfordring i en tid der Thailand har en sterkere medieeksponering enn tidligere, sier Færøvik til ABC Nyheter.

- Hittil har de nøyd seg med å oppfordre til moderasjon i alle leire, men det kan nå se ut som om slaget er tapt for statsminister Somchai Wongsawat. Hvis ikke de væpnede styrkene lenger vil stille seg bak ham har han ikke lenger noe å stille opp med. Det kan også hende kong Bhumibol Adulyadej har hvisket de militære noen ord i øret. Han har ofte grepet inn når det har sklidd ut for mye.

Monarkiet er fremdeles ekstremt viktig i Thailand, og kongen holdes høyt i hevd.

Stråmann

Somchai Wongsawat blir betraktet som en slags stråmann for den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som ble kastet ved et militærkupp i 2006. Regjeringsmotstanderne som har demonstrert de siste månedene er en løselig gruppering av rojalister, forretningsfolk og den urbane middelklassen, som står mot Thaksin. Demonstrantene, som også har okkupert en av regjeringens forlegninger i hovedstaden siden august, hevder regjeringen er korrupt og «fiendtlig innstilt overfor monarkiet».

- Demonstrasjonene vi ser nå er i stor grad et byfenomen i Thailand. Thaksin var populær særlig på bygda. Særlig middelklassen og de intellektuelle har demonstrert, mens folk på landsbygda stort sett har holdt seg i ro. Det hele gjenspeiler store indre og geografiske motsetninger mellom fattig og rik, og mellom by og land. Thailand er et veldig urettferdig land selv i asiatisk målestokk. Den som kan være upopulær i byen er ikke nødvendigvis upopulær på landsbygda. Men i byene reageres det sterkt mot korrupsjon, sier Færøvik.

Tidligere annonserte planer har gått ut på at statsminister Somchai Wongsawat skulle returnere til Thailand onsdag etter et internasjonalt toppmøte i Peru.


Oppdatert med bakgrunn, Færøviks kommentarer.


Oppdaterte Nyheter fra Asia finner du på Startsiden