Tømmer flyplassen i Bangkok

Regjeringsmotstandere stormet Bangkoks internasjonale flyplass. Det er ikke meldt om at noen turister har har blitt skadet i trefningene mellom demonstranter for og mot landets myndigheter. Alle foto: Scanpix
Regjeringsmotstandere stormet Bangkoks internasjonale flyplass. Det er ikke meldt om at noen turister har har blitt skadet i trefningene mellom demonstranter for og mot landets myndigheter. Alle foto: Scanpix

<pOnsdag morgen ble flyplassen i Bangkok tømt for strandede passasjerer etter demonstrantenes angrep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Status vi har fått for noen minutter siden er at flyplassen begynner å tømmes for folk, myndighetene sier de vil stenge deler av flyplassen, og flyselskapene og landets turistmyndigheter har tatt ansvar for mange passasjerer, som nå er innlosjert på hotell rundt omkring i byen, sier chargé d’affaires Anne Lilleøren ved den norske ambassaden i Bangkok til ABC Nyheter onsdag morgen.

Thailandske myndigheter begynte onsdag evakueringen av passasjerer som måtte tilbringe natten på Bangkoks internasjonale flyplass etter at regjeringsmotstandere stormet bygningen, melder AFP.

- Ambassaden har hatt representanter på flyplassen i hele dag, og de melder om at svært få turister og nordmenn er igjen, sier Lilleøren.

- Det er ikke meldt om at noen turister har vært direkte berørt i trefningene mellom demonstranter for og mot landets myndigheter.

Hundrevis av trette reisende ble gjetet ut fra ankomstområdet ved Suvarnabhumi-flyplassen og ombord i busser, melder nyhetsbyrået AFPs korrespondenter.

Mer enn 3000 passasjerer ble strandet på flyplassen natt til onsdag, da

Mer enn 3.000 passasjerer har stått fast på flyplassen etter at demonstranter fra opposisjonsbevegelsen Folkets allianse for demokrati (PAD) stormet flyplassen tirsdag.Mer enn 3.000 passasjerer har stått fast på flyplassen etter at demonstranter fra opposisjonsbevegelsen Folkets allianse for demokrati (PAD) stormet flyplassen tirsdag.

demonstranter stormet bygningen som ledd i sin kampanje mot landets myndigheter.

«Evakueringen» fremstod ifølge nyhetsbyrået som kaotisk, og myndighetene skal ikke ha annonsert at den ble igangsatt. Folk i avgangsområdene og områdene i andre etasje fikk beskjed fra medpassasjerer snarere enn at en felles beskjed ble gitt.

Hundrevis av mennesker med tunge kofferter og bagger samlet seg for å vente på bussene, som ankom en av gangen. Folk stod i kø til heisene for å nå ankomstområdet i andre etasje.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Ganske kaotisk

- Det var ganske kaotisk. Det var lite informasjon, og vi som var i transit var forbi sikkerhetskontrollen og på en måte ingen sitt ansvar. Det var ingen representanter for flyselskapet bak sikkerhetskontrollen, sier Pia Holter til ABC Nyheter.

Hun var på vei hjem til Oslo etter et ferieopphold i Krabi. Etter planen skulle Holter og familien videre hjem med SAS via København, men ble sittende fast i transitthallen da flyplassen stengte.

- Vi merket ikke noe til demonstrasjonene bortsett fra at vi hørte de var utenfor og holdt appeller, sier Holter.

Holter om familien fant et hotell inne på flyplassområdet.

- Ellers måtte passasjerer sove på gulvet. Siden vi var i en veldig stille og rolig del av flyplassen fant vi ut at vi måtte komme oss ut. Vi fikk kontakt med den norske ambassaden, som også anbefalte oss å forlate stedet, sier Holter.

Hun forlot flyplassen omkring klokken ett lokal tid onsdag.

- Vi ble geleidet ut av sikkerhetsvaktene på flyplassen, og da så vi at det fremdeles pågikk demonstrasjoner ved innsjekk noen etasjer over oss, og hele motorveien inn til flyplassen var stengt med kjøretøyer som stod fast, sier Holter.

- Vi har blitt lovet informasjon fra den lokale SAS-representanten på hotellet klokken 18 lokal tid. Bortsett fra det har det vært veldig dårlig informasjon fra SAS, og de hadde heller ikke representanter fra flyselskapet på stedet, sier Holter.

SAS garanterer for passasjerene

SAS-flyet som skulle til København ble stående på flyplassen da den ble stengt natt til onsdag.

Demonstranter fra opposisjonsbevegelsen PAD har tatt kontroll over den internasjonale flyplassen i Bangkok og sier ingen fly får lette eller lande uten dens tillatelse. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/ SCANPIXDemonstranter fra opposisjonsbevegelsen PAD har tatt kontroll over den internasjonale flyplassen i Bangkok og sier ingen fly får lette eller lande uten dens tillatelse. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/ SCANPIX- En del av disse passasjerene er innlosjert på hotell, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Thomas Midteide til ABC Nyheter.

Da flyplassen ble stengt og evakuert fikk også SAS’ ansatte beskjed om å forlate terminalen.
- De fikk slippe til en liten stund rundt midnatt, men ellers har de ansatte ikke hatt tilgang til terminalen. Kontoret har forsøkt å ringe rundt til passasjerene for å forsøke å samle dem på et hotell slik at det blir lettere å hjelpe dem når trafikken kommer i gang igjen, sier Midteide.

- Vi skal få alle hjem, men det avhenger av når myndighetene åpner flyplassen igjen.

- Rolige former

Den norske ambassaden i Bangkok hadde onsdag representanter på flyplassen for å kunne bistår nordmenn som ble rammet av demonstrasjonene.

- Siden jeg ankom i dag morges lokal tid har det vært åpent for at folk som allerede var sjekket inn eller var i transit kunne gå ut av immigrasjonen og sjekke inn på hotell eller hva de ønsket, sier attache Øivind Lorenzen til ABC Nyheter.

Han tilbrakte onsdagen på flyplassen.

- I formiddag sperret demonstranter enkelte av bygningene inn til terminalbygningen, og i innsjekkingsområdet var det noen demonstranter som gikk omkring og delte ut vann og mat. Et større antall demonstranter stod på utsiden av innsjekkingsområdet, sier Lorenzen.

- De opptrådte på ingen måte fiendtlig. Det var noen taler og appeller, men alt dette foregikk i rolige former.

- Jeg møtte i alt ti-tolv nordmenn, men da jeg ankom flyplassen i dag morges hadde den allerede vært stengt i 12-13 timer, så jeg antar at de fleste allerede hadde forlatt stedet. Hvor mange nordmenn som befant seg i terminalbygningen da den ble stengt er jeg usikker på, men det er nok naturlig å anta at det var en god del personer, sier han.

Anti-regjeringsgruppen Folkets allianse for Demokrati «sa seg villige til å la Airports of Thailand (AOT) og Thai Airways evakuere 3000 strandede passasjerer til byen så snart som mulig», uttalte en representant for AOT tidligere.

Folkets allianse har tidligere uttalt at de vil okkupere flyplassen inntil statsminister Somchai Wongsawat går av, og har uttalt at hans regjering er en korrupt støttespiller for den kastede tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

Somchai skal etter planen vende tilbake til landet fra et besøk ved APEC-toppmøtet i Peru senere onsdag.

Døde

Det har i lengre tid pågått demonstrasjoner mot regjeringen i Thailand. 7. oktober mistet to mennesker livet og nærmere 500 ble skadd da demonstranter og politi støtte sammen.Regjeringen i landet har effektivt sett vært paralysert siden demonstranter okkuperte statsministerens kontor i sentrum av Bangkok i august, og tvang Somchai til å arbeide fra midlertidige kontorer ved den gamle Don Mueang-flyplassen i Bangkok.

Et granatangrep mot demonstranter ved Don Mueang såret to personer tidlig onsdag, ifølge redningstjenesten i landet. Ytterligere to ble såret ved en nær samtidig eksplosjon ved Suvarnabhumi.

Ytterligere tre personer ble såret da to granater ble kastet inn i en mengde som demonstrerte for landets regjering på veien til Don Mueang, åsted for et sammenstøt mellom rivaliserende grupper der 11 mennesker ble såret tirsdag, ifølge politiet.

Norske myndigheter har ikke endret det offisielle reiserådet for Thailand, men maner til forsiktighet.

- Vi oppfordrer folk til å vise aktsomhet, lytte til media og myndigheter og unngå store mengdemengder, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus