- Allmenn testing kan utrydde hiv og aids

TESTING: Dersom alle over 15 år ble testet for hiv hvert år, kunne man nærmest utrydde hiv og aids, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
TESTING: Dersom alle over 15 år ble testet for hiv hvert år, kunne man nærmest utrydde hiv og aids, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pAllmenn hiv-testing etterfulgt av behandling kan redusere antallet som får AIDS med opptil 90 prosent, ifølge WHO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie gjennomført av Verdens helseorganisasjon (WHO) viser også at en slik strategi så godt som vil eliminere hiv-smitte.

Det var en datamodell som ble brukt til å prosjektere hva som ville skje dersom alle over 15 år ble hiv-testet hvert år, melder BBC.

Diagnose og umiddelbar behandling med antiretrovirale medisiner kan, ifølge forskeren, redusere antallet tilfeller av Aids i en generell epidemi fra 20 per 1000 mennesker til 1 per 1000 mennesker innen 10 år.

Men til tross for de positive spådommene knyttet til planen, mener WHO at den ikke vil la seg gjennomføre på grunn av svake helsevesen.

For øyeblikket er hiv-testing og behandlingstilbudet ikke godt nok. Rundt tre millioner mennesker behandles med antiretrovirale medisiner, mens enda 6,7 millioner trenger behandling.

I tillegg mener organisasjonen at det er betenkelig å behandle mennesker som sykdommen ikke har brutt ut hos, med antiretrovirale medisiner fordi det kan føre til økt resistens, og fordi langtidseffektene av å ta Aids-medisiner ikke er kjent.

Flere heteroseksuelle smittes

Samtidig melder den britiske avisen The Independent at Health Protection Agency (HPA) etterlyser mer omfattende hiv-testing i Storbritannia.

Nye tall viser at antallet tilfeller av hiv-smitte blant heteroseksuelle i Storbritannia nesten har doblet seg i løpet av de siste fire årene.

960 ble diagnostisert med sykdommen i 2007, mot 540 i 2003, ifølge HPA.

En talsmann fra HPA sier til avisen at de fleste heteroseksuelle smittetilfellene er å finne i det afrikanske miljøet i Storbritannia, og at de fleste ble smittet av partnere som har pådratt seg smitte i utlandet.

Tall fra Folkehelseinstituttets smitteregister viser at det i Norge er meldt om 228 nye tilfeller av hiv-smitte hittil i år, mens det i fjor var 231 tilfeller totalt. For fem år siden ble 215 nye tilfeller registrert.