David Byrne & Brian Eno: «Everything That Happens Will Happen Today» (Opal/Playground)

Vellykket gjenhør

Brian Eno og David Byrne har funnet tilbake til hverandre igjen. i hvert fall på plate. Doto: Danny Clinch (Playground Music/promo)
Brian Eno og David Byrne har funnet tilbake til hverandre igjen. i hvert fall på plate. Doto: Danny Clinch (Playground Music/promo)

<pVeteranene David Byrne og Brian Eno lykkes på ny, 27 år etter debuten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med den utgivelsesfrekvensen som David Byrne og Brian Eno benytter seg av kan vi vente oss den neste samarbeidsplaten fra disse to rockens nyskapere sånn cirka rundt 2035.

Det er nemlig hele 27 år siden deres første, banebrytende duosamarbeid dukket opp. «My Life In The Bush Of Ghosts» har vært et referanseverk for så vel moderne world music, som mer teknologisk basert musikk, i det drøye kvarte århundret som har gått.

I 1981 red amerikanske David Byrne på toppen av rocken med sitt band Talking Heads. Engelskmannen Brian Eno, som hadde vært med å skape avantgarderock-bandet Roxy Music tidligere på 70-tallet, hadde vært involvert i Talking Heads' karriere som produsent allerede fra 1978 og andrealbumet, «More Songs About Buildings And Food».

«Everything That Happens Will Happen Today»«Everything That Happens Will Happen Today»

Sammen fulgte de raskt opp med «Fear Of Music» og storselgeren «Remain In Light». Brian Eno bidro blant annet med å åpne newyorkernes øyne for kvalitetene i afrikansk musikk.

Etter dette gikk Byrne og Eno skilte veier. Eno har hatt en karriere som fremgangsrik produsent for blant annet U2 og har samtidig opprettholdt sin posisjon som samtidsmusikkkomponist og tastemaker i grenselandet mellom billedkunst og musikk.

Fører alle veier til country?

David Byrne har vært en respektert viderefører av den musikalske arven som han var en viktig gründer av i det kreativt fertile asfaltlandskapet i New York på andre halvdel av 70-tallet. Han har også med sitt eget plateselskap, Luaka Bop, satt søkelyset på musikk fra utenfor det dominerende angloamerikanske markedet og har også funnet frem til egenartede artister som den stadig like spennende amerikaneren Jim White.

Med spillefilmen «True Stories» fra 1986 markerte han seg også som en annerledes manusforfatter og regissør, ja til og med som skuespiller. «True Stories» har vært en viktig innflytelse på en rekke unge filmskapere gjennom de 20 siste årene, med sin surrealistiske tilnærming til det tilsynelatende prosaiske. I filmen rusler Byrne rundt i dress med cowboysnitt og stor, hvit cowboyhatt.

Hvilket leder frem til denne skribents hovedteori: At all viktig populærmusikk enten egentlig er countrymusikk, eller at musikerne skaper musikken sin med et avklart forhold til Hank Williams' musikk.

Påstand: Alle som har laget musikk av betydning i rockhistorien har countryrøtter. For bare å ta to sikre umiddelbare innvendinger; Kraftwerks «Autobahn» er egentlig en forkledd truckersang!

På countryradio?

Metallicas James Hetfield hadde gjerne spilt på honkytonken om han bare hadde klart å overtale han lille dansken bak trommesettet i bandet sitt. Da jeg for noen år siden intervjuet Metallica i New York var Hetfield veldig klar for å snakke om Waylon Jennings. Ikke lenge etterpå bidro han til en hyllestplate tilegnet nettopp Jennings.

Med denne forståelsen etablert er det logisk å kalle David Byrne og Brian Enos nye verk for en avantgarde countryplate. Med sangen «My Big Nurse» kunne Byrne og Eno sågar sneket seg inn på countryradio. I hvert fall om dørvakta hadde blitt avledet et øyeblikk.

Selv kaller de musikken på «Everything That Happens Will Happen Today» for gospel. Gospel som ikke er fanget av en evangelisk ambisjon.

Spennende lydkulisser

Det er Eno som har laget musikken, mens Byrne har bidratt med tekster og står også bak mesteparten av den vokale innsatsen. Resultatet er et spennende lydlandskap som ikke ligner på Enos ambiente musikk. Faktum er at «Everything That Happens Will Happen Today» teller 11 rimelig strukturerte sanger, som befinner seg nærmere det Talking Heads beskjeftiget seg med i den siste delen av bandets karriere.

En bekjent av meg som jobber i platebutikk, i seg en blandet fornøyelse i tider da folk kommer innom for å lytte til musikk de høylydt proklamerer at de skal hjem for å laste ned, har etterlyst en ordentlig plate til den voksne, musikkinteresserte lytteren denne julesesongen. En plate som kan fylle den samme posisjonen som Robert Plant & Alison Krauss okkuperte i fjor høst.

David Byrne & Brian Eno har hørt ønsket og leverer godsakene.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy