- Telefonen min ringer konstant

Skal det være et råd?
Skal det være et råd?

<pNår aksjemarkedene ikke lenger følger logiske regler - hvem ringer du da? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det stormer i de finansielle markedene, og det virker for mange som om det økonomiske fundamentet faller sammen. Når de økonomiske modellene ikke gir svaret lenger, hva skal en da stole på?

Ifølge The New York Times søker rekordmange nå til alternative kilder for informasjon.

Boom i spåkonebransjen

Rettere sagt har markedet spåkoner og synske fått en boom av dimensjoner. Bransjen er omtrent den eneste i USA som har fete tider.

- Trafikken på web-siden min bare øker og øker. Folk vil ha andre råd når den rasjonalle virkeligheten faller sammen, sier Aurora Tower som lager stjernediagram for å spå fremtiden for folk i New York til The New York Times.

- Telefonen min ringer konstant, sier Roxanne Usleman, en synsk til The New York Times.

Mister rasjonaliteten

Foto: ColourboxFoto: Colourbox

Førsteamanuensis, og doktor, i psykologi ved Universitetet i Trondheim(NTNU) Øyvind Eikrem, mener han ser klare tegn til at krisen påvirker sinnene til folk i aksjemarkedet.

- Folk prøver å finne det jeg kaller en magisk mening ved ting. De ser etter tegn som indikerer det ene eller andre. Svært ofte blir det helt irrasjonelle ting som vektlegges. Et resultat som er litt bedre enn ventet, eller en kjent person som sier noe, og så handler man på det tegnet, sier Eikrem.

Når hele systemet ser ut til å rakne kan man også begynne å søke etter andre forklaringsmodeller, og oppsøke synske eller spåkoner, sier Eikrem.

Øglehjerne tar over

Han sier mennesker under press mister rasjonaliteten og begynner å klamre seg fast til halmstrå. De som kjenner enkel økonomisk teori kjenner ideen om "the economic man", som er en rasjonell aktør som alltid søker å maksimere sin nytte (eller verdi om du vil).

Denne personen finnes aldri i ren form, men under kriser begynner folk å avvike totalt fra denne rollen ifølge Eikrem.

- Hjernen vår består av ulike deler. Vi har en relativt ny del som tar seg av fornuft, men vi har og mye hjerne som vi har til felles med blant annet reptiler og andre dyr. De primitive funksjonene tar over under press, og i dagens situasjon er mange svært presset. Står du med kniven på strupen, handler du raskt og enkelt, men det er absolutt ikke sikkert du gjør det riktige valget, sier Eikrem.

Handler aksjer på spåkoneråd

Aksjehandler i New York Thomas Taccetta har gått over til å benytte spåkoner som basis for sine investeringer. Han sier han selger hvis hans synske spåkone har en dårlig følelse.

En annen er Sergei Pamukh, en uttalt skeptiker til det paramormale, som nå reiser til Moskva etter råd fra en spåkone for å redde firmaet sitt.

Professeor Gita V. Johar ved Columbia University Business School, som er ekspert på overtro sin innvirkning på konsumentadferd sier til The New York Times at det å snakke med synske gir en følelse av kontroll, når alt rundt deg ser ut til på rakne.

Øyvind Eikrem som har skrevet doktoravhandling om samme tema er enig i dette. Han mener bildet er sammensatt og at folk lapper sammen mange biter for å danne seg en forståelse av situasjoner de er oppe i.

- Økonomer har en slagside mot å være rasjonelle, ellers så begynner du ikke på BI. Du starter ikke opp med spåkonen, men det kan bli en del av det individene bruker for å forstå hva som skjer rundt dem, sier Eikrem.

Personvernpolicy