Vold mot politihund er vold mot tjenestemann

Hund i aksjon. Freds- og antikrigsdemonstrasjonen i Oslo utviklet seg til en regelrett slåsskamp mellom en gruppe demonstranter og politiet. Politihund biter demonstrant som ligger på bakken. Nå er det slått fast at demonstranten ikke har lov til å bite tilbake.   Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX.
Hund i aksjon. Freds- og antikrigsdemonstrasjonen i Oslo utviklet seg til en regelrett slåsskamp mellom en gruppe demonstranter og politiet. Politihund biter demonstrant som ligger på bakken. Nå er det slått fast at demonstranten ikke har lov til å bite tilbake. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX.

<pEn hordalending ble bitt i armen av en politihund etter et mislykket innbruddsforsøk i fjor. Nå er han dømt til 36 dagers fengsel for å ha slått og sparket til hunden – en offentlig tjenestemann.</

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen har forklart at han slo og sparket politihunden i redsel og panikk, men det er en forklaring Gulating lagmannsrett i sin andre behandling av saken ikke fester lit til, skriver Bergens Tidendes nettutgave.

Etter at Gulating lagmannsrett i februar frikjente mannen for å ha slått og sparket politihunden som hadde bitt seg fast i armen hans etter et mislykket innbruddsforsøk i fjor sommer, bestemte påtalemyndigheten seg for å anke den spesielle saken til Høyesterett.

I sommer kom landets øverste domstol fram til at feil lovanvendelse var brukt og at saken derfor måtte opp i lagmannsretten på ny. Høyesterettsdommerne presiserte dessuten at en polititjenestemann og en politihund opptrer som én enhet og at den firbeinte derfor er å betrakte som tjenestemann den også. Da mannen slo hunden, var det altså den ene delen av en todelt politienhet han utøvet vold mot.

I sin ferske dom konkluderer lagmannsretten med at det ikke er noen formildende omstendigheter i saken. Det var også skjerpende for straffen at mannen er domfelt flere ganger tidligere, blant annet for overtredelse av bestemmelsen om vold mot tjenestemann. (©NTB)

Personvernpolicy