Rår Støre til å bruke EU mot Russland

<strong>EU mot Russland? </strong>Seniorforsker Stina Torjesen spiller inn spørsmålet til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes
EU mot Russland? Seniorforsker Stina Torjesen spiller inn spørsmålet til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes

<p...Men Støre mener dragkamp om Arktis ikke er et godt argument for EU-medlemskap.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø (ABC Nyheter): - Vi har en tøff batalje foran oss om Arktis. Denne situasjonen vil skape tapere og vinnere. Og hva skjer om Russland blir en av taperne? Er det nok for oss å ha forankring i Nato, eller må vi søke forankring i andre institusjoner, som for eksempel EU?

Spørsmålet ble reist av seniorforsker Stina Torjesen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, da utenriksdepartementet tirsdag dro i gang det tredje møtet i serien Nasjonalt Europaforum. Temaet her oppe i nord var EU og Nordområdene. Temaet er høyaktuelt få dager etter at EU-kommisjonen presenterte et første forslag til en samlet EU-strategi for Arktis.

Uløste stridigheter - EU inn?

Norge er en av fem kyststater som grenser til nordpolområdet, og har således rettigheter til deler av disse havområdene. I disse tider med energimangel, klimaendring og nedsmelting øker interessen for ressurser, miljø og skipsleder i Arktis. Men det gjenstår uløste stridigheter om grensedragning mellom de fem Arktis-landene og dermed er det duket for drakamper.

Som ABC Nyheter skrev tirsdag morgen, har EU i utgangspunktet ikke noe de skulle ha sagt over Arktis. Ett spørsmål som ble diskutert på Nasjonalt Europaforum, var om deres utkast til Arktis-strategi innebærer en trussel om innblanding, eller positive innspill.

- Uforutsigbart Russland

Men ifølge Torjesen er det først og fremst fra øst farene truer når ressurser skal fordeles og forvaltningsregler lages.

- Russland er i endring og blir sterkere. Vi må bli rusta til å møte Russland uansett hvilken retning de går i – negativ eller positiv. Dialog er å foretrekke så lenge man kan. Men det er spørsmål hvor langt det går, sa Torjesen under forumet.

- EU kan binde arktiske spørsmål opp til andre og større saker i forhold til Russland. Det gir små stater som Norge større handlingsrom enn vi ellers ville hatt, fortsatte hun, og la til:

- USA er på tilbaketog, blant annet vises det med tilbaketrekkingen fra Keflavik. Russland er opptatt av å iscenesette sin stormaktsstatus i nordområdene.

Støre avviser trusselbilde

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke være med på et slikt trusselbilde. Han syns heller ikke forholdet til Arktis er noe godt argument for å gå inn i EU:

- At vi og andre har uløste delespørsmål, innebærer ikke at vi går rett inn i en konfliktsituasjon. Jeg vil sterkt avvise at Norge er naiv i forhold til Russland. Vi har levd i fred med dem i 1000 år. Fra Norge har gjennomgangstonen hele tida vært at det ikke er et militært svar på utfordringen i forhold til Russland, sier Støre.

- Forskerne bruker begrepet asymmetri, at vi er mye mindre enn dem. Derfor får vi debatten om EU-medlemskapet. Men det som har vært gjennomgangstonen hele veien, er at det ikke er et militært svar på utfordringen i forhold til Russland, framholdt utenriksministeren overfor forsamlingen.

- Realiteten er at alle land følger sine interesser. Derfor må Norge også bli mer bevisst på egne interesser. Da er det ikke veldig lett å underbygge klare holdninger til EU-medlemskap ut fra spørsmål om Arktis. EU trekker i flere retninger, sier Støre.

- Bedre med enn uten EU-strategi

- Hvordan vurderer du balansen i EU-kommisjonens Arktis-strategi, mellom fremme av deres egeninteresser og positive bidrag til miljø- og ressursforvaltning?

- Dokumentet har ikke en veldig spiss profil, men er en bred gjennomgang. Så må man sette kommisjonens politikk i en helhet. EU-parlamentet har mer verneinteresser inne, men kommisjonen heller mer mot økonomiske interesser, sier Støre til ABC Nyheter.

- Alternativet til ikke å få artikulert en tilnærming fra EU, er større usikkerhet, sier Støre.

- Det er positivt med en strategi. Men det er også åpenbart konflikter her, slik som deres syn på vern av hval og sel, sier utenriksministeren.

Personvernpolicy