Krigsbrev fra Tordenskjold på auksjon

Bildet av Tordenskjold er laget av Balthasar Denner. Foto: Scanpix
Bildet av Tordenskjold er laget av Balthasar Denner. Foto: Scanpix

<pEt brev fra norskfødte Peter Tordenskjold auksjoneres bort i København.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet fra 1719, anbefaler Tordenskjold på det kraftigste å først erobre Gøteborg, og ikke Marstrand. Forslaget ble ikke fulgt av beslutningstakerne i København, som var medvirkende til Danmarks nederlag.

Tordenskjold ble født i Trondheim i 1690, under navnet Peter Janssen Wessel. Han ble i 1712 kapteinløytnant på en dansk fregatt, som han erobret den svenske kaperbåten «Svenska Vapnet» med. Han ble adlet i 1716, og fikk navnet Tordenskjold, og i 1719 erobret han altså den svenske byen Marstrand.

Brevet fra krigeren, som skal auksjoneres bort i København 2. desember, dukket ifølge «Bruun Rasmussen Kunstauktioner», helt uventet opp. Det skriver den danske avisa Politiken. Brevet er på fire tettskrevne sider. Verdien er blitt vurdert til mellom 100.000 og 150.000 danske kroner.

Det finnes flere brev fra Tordenskjold i offentlige samlinger, men det er svært sjeldent at slike brev blir lagt ut for salg.

Personvernpolicy