- Beskyldningene om rasisme haglet

Ali Farah (til venstre) snakker med sin advokat Helge Hjort i Oslo tingrett mandag. Ambulansesjåfør Erik Schjenken måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta en bot på 6.000 kroner i forbindelse med ambulansesaken i Sofienbergparken i fjor, og Farah var til stede som vitne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Ali Farah (til venstre) snakker med sin advokat Helge Hjort i Oslo tingrett mandag. Ambulansesjåfør Erik Schjenken måtte møte i retten etter å ha nektet å vedta en bot på 6.000 kroner i forbindelse med ambulansesaken i Sofienbergparken i fjor, og Farah var til stede som vitne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Skjellsordene og beskyldningene om rasisme haglet da vi tok beslutningen om ikke å kjøre Ali Farah til legevakten, forklarte ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tidsforløpet

17.00: Ali Farah blir slått ned i Sofienbergparken. Han slår bakhodet i asfalten og er bevistløs i 3-5 minutter.

17.07: Den første telefonen til 113 blir tatt.

17.10: Oppdraget starter for ambulansepersonellet.

Ambulansen kjører først feil.

17.13: Fremme på stedet.

Farah holdes da nede av venner, men er ved bevissthet.

Det er uenighet mellom ambulansesjåførene og vitner om hvordan Ali Farah ble undersøkt og hva som ble sagt og hvem som reiser ham opp.

Ambulansesjåførene vurderer at Farah bør til legevakten. De har åpnet ambulansen og Farah blir ført mot ambulansen.

Så urinerer han og treffer den ene ambulansesjåføren og ambulansen.

Da sier sjåførene: «Nå er toget gått for den mannen» og «Din gris».

De vurderer da Farah som mulig ruspåvirket og utilregnelig og mener at politiet bør transportere ham.

Det er uenighet om beskjedene som ble gitt mellom ambulansesjåfører og politiet.

17.19: Ambulansen prøver å reise, men blir holdt igjen av vitner og politiet må gripe inn.

17.20: Rapporterer at de har dratt uten Ali Farah.

Politiet bestiller marje, men det er ingen ledige.

17.25: Kohinoor Nordberg, Ali Farah og en venn reiser i drosje til legevakten.

17.35: Farah blir registrert på legevakten.

18.10: Tilsett av lege og det blir besluttet å sende ham til Ullevål.

18.41: Ambulanse bestilles på gul hastetur.

18.45: Systemet faller ut.

18.46: Ambulanse kontrollerer om det er samme person som ble vurdert som et ordensproblem tidligere.

18.57: Ambulanse bestilles på nytt på rødt akuttoppdrag.

19.08: Ambulanse drar fra legevakten med Ali Farah.

19.13: Ambulansen ankommer Ullevål.

CT viser blødninger under hjernehinnen på venstre side.

23.00: Han blir lagt i respirator.

01.00: Han blir operert.

Han blir liggende i koma i ti dager.

Han karakteriserte stemningen i Sofienbergparken som amper da det gikk opp for folkene som sto rundt skadde somaliske Ali Farah at den tilkalte ambulansen verken kom til å ta med seg pasienten til sykehus eller legevakt.

Ambulansesjåfør Erik Schjenken møter i retten fordi han nekter å betale boten på 6.000 kroner som Spesialenheten for politisaker har ilagt ham for å ha opptrådt utilbørlig under oppdraget i august i fjor, da han ikke tok med seg Ali Farah fra parken til legevakten.

– Krenkende

Schjenken og hans medarbeider opptrådte arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah og andre personer i parken, mener Spesialenheten. En av de to skal blant annet ha brukt tiltalen «jævla gris» om pasienten de hadde rykket ut for å unnsette.

Utsagnene «Bare la ham ligge å sprelle » og «Han står oppreist, han dør ikke» er også del av grunnlaget for forelegget Schjenken er ilagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schjenkens kollega i ambulansebilen har vedtatt forelegget han er ilagt, mens Schjenken mener grunnlaget for forelegget er feilaktig og nekter å vedta boten. Derfor er saken havnet i Oslo tingrett.

– Handlet viljestyrt

Schjenken innrømmet i retten på nytt at han gjorde en feil da han lot den hardt skadde Farah være igjen i parken, men har hele tiden nektet for at det lå rasistiske motiv bak avgjørelsen og erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

Schjenken forklarte at han på bakgrunn av erfaringer i ambulansetjeneste siden 1993 var mentalt forberedt på at det kunne være rus inne i bildet da han ankom Sofienbergparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han kom fram til pasienten, konstaterte han raskt at Ali Farah ikke hadde store pupiller og eliminerte derfor at pasienten var ruset.

– Men i samme øyeblikk Farah står oppreist, trekker han ned buksene og urinerer på beina til min kollega og deretter på ambulansebilens bakskjerm, fortalte ambulansesjåføren videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarte at han oppfattet dette som en viljestyrt handling, fordi Farah trakk ned buksene selv og tilsynelatende styrte urinstrålen.

Avgjørende episode

Episoden utløser karakteristikken «din jævla gris» og ble avgjørende for beslutningen om ikke å kjøre Farah til legevakten, forklarte Schjenken, som opplyste at det var hans kollega som formulerte denne karakteristikken.

Ikke i noen av ambulansepersonellets lærebøker framgår det at urinering kan være et symptom på alvorlig hodeskade, forklarte Schjenken videre. Og pasientens bukse var heller ikke våt da ambulansepersonellet kom fram til han, poengterte han.

– Jeg hadde ingen tegn eller holdepunkter for at han hadde pådratt seg alvorlige hodeskader, sa Schjenken, som har vært i ambulansetjeneste siden 1993.

Etter oppdraget i Sofienbergparken i fjor høst har han ikke vært i jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært tungt å bli stemplet som udugelig i jobben fordi jeg ikke så noe som er komplett umulig for noen å se, sa ambulansesjåføren, som også begrunnet hvorfor han ikke hadde bedt politiet på stedet om å kjøre pasienten til legevakten:

– Det tok jeg som en selvfølge at de ville gjøre. På den tiden skjedde det hver eneste helg, sa Schengen. (©NTB)

Oppdatert med en ny og utvidet versjon.