Sprøyterommet overlever

Høyre, Krf, Frp og Venstre har inngått budsjettforlik, og sprøyterommet i Oslo er sikret videre drift. Foto: Andreas H. Lunde
Høyre, Krf, Frp og Venstre har inngått budsjettforlik, og sprøyterommet i Oslo er sikret videre drift. Foto: Andreas H. Lunde

<pFrp og byrådet i Oslo må bite i det sure eplet når et budsjettforlik foreslår å videreføre sprøyterommet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at de borgerlige partiene i Oslo kom frem til et budsjettforlik er sprøyterommets videre drift sikret. Det er Venstre, Krf, Frp og Høyre som har inngått forlik.

Byrådet i Oslo har tidligere foreslått å legge ned sprøyterommet på grunn av dårlig økonomi og få brukere. Ifølge byråd Jøran Kallmyr ville byrådet legge ned tilbudet og overføre pengene til feltpleien.

Les også: Siste stikk for sprøyterommet?

- Vi når veldig få av brukerne. Oslo har rundt 3.000 injiserende rusmisbrukere, og hvis de i gjennomsnitt tar tre til fire injiseringer hver dag, sier det seg selv at man ved 60 til 70 injiseringer på sprøyterommet daglig, når få brukere, sa han til ABC Nyheter 31. oktober.

250 millioner kroner mer

I dag sier Kallmyr at han overhodet ikke ser på budsjettforliket som et nederlag.

- Jeg har aldri vært motstander av sprøyterommet. På det tidspunktet da byrådet la frem sitt forslag hadde vi 250 millioner kroner mindre å rutte med enn nå. Jeg er godt fornøyd med at vi nå får syv millioner kroner ekstra slik at vi kan fortsette driften av sprøyterommet samtidig med at vi kan satse penger på feltpleien.

Les også: Sprøyterom for noen få

- Men det er jo ikke økonomi som har vært hovedargumentet deres, men at det har vært for få brukere?

- Jeg er glad for det forliket som har kommet, og vi er nå i en situasjon der vi får penger til begge deler. Nå er driften sikret ut 2009, men skal den fortsette utover det, må vi stille krav til staten. Det må hjelpe oss til å bli en suksess, gjennom blant annet gjennom å oppheve de mange restriksjonene som har vært knyttet til driften.

Blant restriksjonene som Kallmyr mener bør oppheves er at man bør tillate flere typer injiseringer. Hittil har man kun kunnet injisere heroin. I tillegg vurderes en prøveperiode med utvidede åpningstider.

Kakestemning

Sprøyterommet får 7 millioner kroner ekstra. Med dette tilskuddet er srøyterommet sikret drift ut 2009. I utgangspunktet er dagens lokaler midlertidige, og kontrakten går ut i februar. Det jobbes imidlertid å få forlenget kontrakten.

Direktør Lilleba Fauske i Rusmiddeletaten er ikke hoppende glad over forliket. I utgangspunktet er hun motstander av å bruke penger på sprøyterommet.

- Det er jo for så vidt en gledens dag, selv om jeg har ønsket det nedlagt. Mitt utgangspunkt er at det koster mer enn det smaker. Men når vi nå har fått penger, bedrer det saken.

I sprøyterommet lokaler er stemingen derimot ubetinget glad.

- Det er halleluja-steming her nå, og nå skal vi bestille kake, sier Kine Haugen, daglig leder av sprøyterommet til ABC Nyheter.

Les også: Byråden bruker feil tall

Venstre glad

Da byrådet la frem sitt budsjett i september, var det i tillegg til nedleggelse av spøryterommet, også foreslått økt månedskortpris og kutt til en rekke frivillige tiltak som JURK, JussBuss, Frelsesarmeens «Jobben», Leieboerforeningen og Gatejuristene. I tillegg foreslo Høyre og Fremskrittspartiet å legge ned Fri Rettshjelp. I budsjettavtalen som ble inngått idag er alt dette reversert.

- Venstre er også godt fornøyd med at sprøyterommet skal opprettholdes og at driften videreføres. Dette er et viktig lavterskeltilbud til rusavhengige i byen, poengterer Elvestuen. I tillegg opprettholdes fri rettshjelp-tilbudet i Oslo.

Les mer om sprøyterommet på Oslo kommunes nettsider.

Personvernpolicy