Skar ut og stjal sjeldne boksider

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pMannen bak hærverkene på bøkene i British Library, er en iransk akademiker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det antas at hærverket som er gjort på de 150 bøkene, har forvoldt skader for i overkant av 4 millioner kroner, over en periode på sju år.

Penger kan imidlertid ikke redde flere av bøkene som har vært eid av Storbritannia i flere hundre år. Blant annet er det gjort uopprettelige skader på en rekke håndinnbundne bøker, som beskriver hvordan europeerne fra det 16. århundret reiste til Mesopotamia, Perisa og Mogulriket.

Høy utdannelse

Selv om gjerningsmannen er tatt, er forskerne på British Library likevel i stuss på hvorfor iranske Farhad Hakimzadeh, en Harvard-utdannet forretningsmann, har skåret ut boksidene.

60 år gamle Hakimzadeh flyktet fra Iran, da sjahen ble avsatt, og har i dag amerikansk pass. En periode var han øverste leder for «Iran Heritage Foundation», et fond han selv stiftet i 1995 for å fremme iransk historie, språk og kultur.

Hakimzadehs hærverk skal ha blitt oppdaget etter at en leser gjorde British Library oppmerksom på at et eksemplar av Sir Thomas Herberts bok «A Relation of Some Yeares Travaille, Begunne Anno 1626» manglet noen sider. Biblioteket undersøkte flere bøker, og oppdaget manglende sider i også andre verk. Felles for bøkene, rundt 150 stykker, var at de alle hadde blitt lånt ut til Hakimzadeh.

Anmeldt

Sidene var skåret ut nær bokryggen og omhyggelig fjernet, slik at man nesten ikke kunne se at noe manglet.

Iraneren ble anmeldt, og hjemme hos ham fant politiet flere av de forsvunne sidene. Noen lå rundt om kring som løsark, andre var satt inn i bøker i hans egne samling.

Det blir nå reist erstatningssak mot Hakimzadeh.

Personvernpolicy