Russland får forhandle i WTO

<pNå er Russland «tilgitt» i WTO for Georgia-konflikten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag og i morgen gjenopptas forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO), om opptak av Russland. Etter at Kina ble medlem, er Russland den siste av de store landene i verden som ikke er med på de verdensomspennende handelsavtalene i WTO. Hele 153 land er per i dag med i WTO.

Møtet i dag og tirsdag er ledd i en årelang prosess der også Norge har interesser. Men reaksjonene mot Russlands krigføring i Georgia, innebar at forhandlingene om WTO-medlemskapet deres ble frosset. Reaksjonene i WTO er likevel ikke dramatiske. Denne ukas samtaler skulle funnet sted i september. Men så er prosessen i gang igjen.

I WTO ledes Russlands medlemskapsforhandlinger av en kar som bør ha mye annet å tenke på: Islands Brussel-ambassadør Stefán Haukur Jóhannesson.

Russisk WTO-medlemskap innebærer at de må følge WTOs internasjonale spilleregler for forutsigbare og akseptable handelsvilkår. Det viktigste temaet for Norge er å få russerne til å godta regler som hindrer de plutselige hindrene for norsk fiskeeksport til dem. Russland har lagt hindre i veien for norsk sjømat med påstander om at produksjonsbedriftene ikke leverer varer med god nok helse- og hygienisk standard.

Slike påstander må i WTO begrunnes vitenskapelig. Reglene for dette er fastlagt i SPS-avtalen, WTOs avtale om dyre- og plantesanitære forhold.

Personvernpolicy