- Ingen ny direktør på et halvt år

Styreleder ved Nasjonalmuseet Svein Aaser, tror det kan ta en stund før en ny direktør er på plass. Foto: Scanpix.
Styreleder ved Nasjonalmuseet Svein Aaser, tror det kan ta en stund før en ny direktør er på plass. Foto: Scanpix.

<pByggingen av det nye Nasjonalmuseet kan bli forsinket ett til to år. Årsaken er en ny direktør mest sannsynlig ikke vil være på plass før til sommeren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalmuseets nye styreleder Svein Aaser mener det kan ta opptil et halvt år før en ny direktør er på plass. Han ønsker å unngå mer direktørbråk, og en ny leder må skilte med en rekke faglige og personlige egenskaper.

- Vi forutsetter at vedkommende har en god kunstnerisk bakgrunn og forståelse. Vi forutsetter at vedkommende har en god administrativ evne og erfaring, og er flink med mennesker, og kan ha en tillitskapende adferd, sier Aaser til NRK.

Konflikter

Nasjonalmuseet har siden 2003 tid slitt med uro og konflikter, etter sammenslåingen av Arkitektmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillinger. Den første direktøren for museet, Sune Nordgren, gikk av som direktør etter blant annet personalkonflikter ved museet. Allis Helleland ble ny direktør i 2007, men trakk seg etter ett år, etter massiv kritikk fra ansatte og fagmiljøene utenfor. Ingar Pettersen er nå midlertidig direktør for Nasjonalmuseet. Hans avtale løper ut i mars 2009.

- Ledere har oppsigelsesfrister på tre til seks måneder, så det sier seg selv at det skal mye til å ha en ny leder på plass første mars, sier Aaser til NRK. Han tror det er mer realistisk at en ny leder først vil være på plass i juni.

- Kan bli forsinkelser

Kunsthistoriker Øyvind Storm Bjerke sier til NRK at dette sannsynligvis vil forsinke byggingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo i ett til to år. Det er nettopp direktøren som skal drive byggesaken fremover, og det er nødvendigvis ikke like enkelt for en midlertidig direktør å drive med mer langsiktige planer.

Ingar Pettersen mener likevel at dette skal være mulig å overholde fristene.

- Det er knappe frister. Noen må holde i trådene for dette. Det gjelder oppfølging av arbeidsmiljøet, organisasjonsprosessen og byggesaken. Jeg mener at vi skal holde fristene for dette, og gjøre oss ferdig innen første mars.

Styreleder Aaser er nå i ferd med å gjøre ferdig jobbannonsen til direktørstillingen.

- Det jeg kan si er at vi er i gang med forberedelsene og at vi kommer til å utlyse stillingen i god tid før jul, sier han til NRK.

Personvernpolicy