Selvmordsaksjon ved «Den grønne sonen»

Redningsarbeidere flytter et lik etter en selvmordsaksjon utenfor den tungt bevoktede Grønne sonen, der den irakiske nasjonalforsamlingen og en rekke regjeringskontor og utenlandske ambassader holder til. Foto: Scanpix/AFP.
Redningsarbeidere flytter et lik etter en selvmordsaksjon utenfor den tungt bevoktede Grønne sonen, der den irakiske nasjonalforsamlingen og en rekke regjeringskontor og utenlandske ambassader holder til. Foto: Scanpix/AFP.

<pMinst 16 mennesker mistet livet i to separate bombeangrep i Bagdad mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av angrepene ble gjennomført av en kvinnelig selvmordsaksjonist like utenfor den tungt bevoktede «Grønne sonen», opplyser irakiske sikkerhetsmyndigheter.

Angrepene skjedde få dager før nasjonalforsamlingen skulle stemme over en kontroversiell militær samarbeidsavtale som vil tillate amerikanske styrker å bli værende i Irak frem til 2011.

I det første angrepet ble 11 mennesker drept da en bombe gikk av i veikanten nær en buss med ansatte fra handelsdepartementet. Angrepet skjedde i rushtiden øst i Bagdad, ifølge opplysninger fra innenriks- og forsvarsdepartementene i landet.

En av de drepte var en yngre enn ti år gammel jente, ifølge disse kildene.

Kvinnelig aksjonist

Mindre enn en time senere sprengte en kvinnelig selvmordsaksjonist seg i luften i en korridor som leder inn til den «Grønne sonen», der irakiske ansatte sto i kø for å komme gjennom sikkerhetskontrollpostene, ifølge politiet.

Lyden av eksplosjonene gjenlød i sentrum av Bagdad, og en søyle svart røyk steg opp fra stedet.

Amerikanske og irakiske styrker sperret av inngangen og beordret folk til å forlate området. De ansatte ble bedt om å vente hundrevis av meter unna.

En amerikansk militærtalsmann sier de første rapportene tyder på at to av de drepte var irakiske soldater og de tre andre sivile.

Inngangen er ved begynnelsen av en lang betonglabyrint med en rekke kontrollposter voktet av amerikanske, irakiske og allierte ugandiske soldater.

De ansatte hadde begynt å stille seg i kø tidlig om morgenen, og noen måtte ha ventet i timevis for å komme gjennom alle metalldetektorene, røntgenapparatene og ransakingene.

Ny sikkerhetspakt

Iraks nasjonalforsamling og en rekke regjeringskontorer og utenlandske ambassader ligger i den grønne sonen. Den ble sist gang angrepet 7. oktober, da to kraftige eksplosjoner gikk av like utenfor området. I det forrige angrepet ble en irakisk soldat og seks sivile såret.

Sikkerheten i Irak har blitt sterkt bedret i løpet av året som har gått, men bombeangrep er fremdeles vanlige i hovedstaden og andre urolige områder.

Angrepene skjedde samtidig som Iraks nasjonalforsamling vurderte en kontroversiell sikkerhetspakt som vil kreve at amerikanske styrker trekker seg tilbake fra alle irakiske byer innen utgangen av juni 2009, og fra hele landet innen utgangen av 2011.

Iraks regjering godkjente avtalen, resultatet av nærmere et års intensive forhandlinger, for over en uke siden, men avtalen har blitt møtt med skarp kritikk fra nasjonalister, som krever at amerikanske soldater skal forlate landet tidligere.

Den irakiske regjeringen har de siste dagene oppfordret nasjonalforsamlingen til å godkjenne avtalen, som vil omfatte de mer enn 150 000 amerikanske styrkene som for tiden er utplassert ved mer enn 400 baser over hele Irak. Deres nåværende FN-mandat utløper 31. desember.


Oppdaterte nyheter fra Midtøsten finner du på Startsiden

Personvernpolicy