- Ultralyd ved blodpropp kan redde liv

I BENA: Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i leggen, lårene, bekkenet eller arm og skulderområdet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I BENA: Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i leggen, lårene, bekkenet eller arm og skulderområdet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pBruk av ultralyd i tillegg til medisiner minsker risikoen for komplikasjoner ved blodpropp, viser studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

En blodpropp kan oppstå både på den arterielle (fører blodet fra hjertet) og den venøse siden (fører blodet til hjertet) av sirkulasjonssystemet.

Mange forhold kan føre til dannelse av blodpropp i de dype venene. En særlig viktig faktor er immobilitet, f.eks. langvarig sengeleie i forbindelse med annen sykdom, etter en operasjon eller langvarig stillesitting i forbindelse med lange flyturer. Det fører til stagnasjon av blodet og øker risikoen for blodproppdannelse.

Enkelte ting kan gjøre deg særlig utsatt for DTV:

- Gjennomgått beinbrudd, infeksjon eller operasjon i løpet av de siste fire ukene

- Tidligere dyp venetrombose

- Kreftsykdom

- Overvekt

- Svangerskap

- Bruk av p-piller

- Immobilisering

Blodpropp og dyp venetrombose er utbredt, og behandles vanligvis med blodfortynnende medisiner.

Nå viser en ny studie at bruk av ultralyd i tillegg minsker sjansen for alvorlige komplikasjoner.

- Disse blodproppene er en vanlig årsak til både hjerteanfall og slag, og jo raskere du kan fjerne dem jo bedre, sier lege Karthikeshwar Kasirajan ved Emory University School of Medicine i en pressemelding.

Kan være livsfarlig

Vener er blodårer som bringer blodet fra kroppens ulike vev og organer tilbake til hjertet. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet.

Løsner blodproppen og følger blodstrømmen, havner den i lungene. Dette kalles lungeemboli og kan være livsfarlig.

Årlig behandles om lag 4.500 pasienter for dyp venetrombose eller lungeemboli på norske sykehus.

- Gjenoppretter blodstrømmen raskere

Forskerne behandlet 37 pasienter med den blodproppoppløsende medisinen tPA (tissue plasminogen activator), samtidig som de brukte ultralyd for å løsne på proteiner i blodproppen og sende medisinene inn i proppen raskere.

Kun én av pasientene hadde komplikasjoner.

Av de 37 var det 16 som hadde dyp venetrombose (DTV), mens 21 hadde akutt blodpropp i pulsåra. Alle de sistnevnte fikk blodproppen helt løst opp, mens det samme gjaldt for ti av pasientene med DTV. Fire av DTV-pasientene fikk blodproppen delvis løst opp, mens behandlingen ikke virket på de siste to.

- Vi vet nå at å bruke ultralyd, ved siden av den tradisjonelle metoden med medisiner som løser opp blodproppen, vil hjelpe til med å gjenopprette blodstrømmen raskere, forhindre skade på hjerteklaffen og minske sjansene for lungeemboli, sier Kasirajan.

Kilder: Pressemelding Emory university og Pasienthandboka.no

Personvernpolicy