Junior sikret stafettseier

SUPERJUNIOR: Marthe Kristoffersen er bare junior, men klinte til og sikret norsk seier på dagens stafett i svenske Gällivare. (Foto: scanpix)
SUPERJUNIOR: Marthe Kristoffersen er bare junior, men klinte til og sikret norsk seier på dagens stafett i svenske Gällivare. (Foto: scanpix)

<pMarthe Kristoffersen (19) viste i Gällivare at hun kan være et brennhett alternativ på sisteetappen i VM-stafetten i februar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gällivare (NTB-Egil Sæther): Det har vært sagt i snart to år at ungjenta fra Meråker skulle spares mest mulig, men landslagsledelsen gjorde ikke noe forsøk på å «gjemme» bort talentet i Gällivare.

Hun ble satt opp på sisteetappen i søndagens verdenscupstafett, og Kristoffersen sviktet ikke. Hun imponerte alle med å spurtslå finske Riitta-Liisa Roponen i kampen om seieren.

– Dritbra. Alt jeg tenke på var å gå, gå, gå, sa trønderjenta.

Marit Bjørgen går normalt sisteetappen for Norge. Søndag måtte hun gå førsteetappen.

– Helt greit. Det er viktig å prøve ut andre ting også. Nå har vi både Marthe og Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) i tillegg til meg selv som kan gå sisteetappen. Det er positivt og bra at vi kan justere på laget, sa Bjørgen.

Imponert

Bjørgen var synlig imponert over jobben Kristoffersen gjorde på ankeretappen.

– Hun er tross alt bare 19 år, og hun måtte gå sammen med noen helt til slutt. Hun har ingen respekt. Det liker jeg. Det er kanskje det som skiller de beste fra de nest beste, mente Bjørgen.

Landslagssjef Egil Kristiansen kviet seg ikke for å sette opp Kristoffersen til slutt.

– Dette var en test. Vi vet at Marthe er rask i en spurt, og hun løste oppgaven som planlagt. Hvis Astrid kommer tilbake har vi tre bra kort som alle kan gå sisteetappen. Vi var selvsagt spent på hvordan det ville gå, men Marthe er tøff i skallen og går til det er slutt. Det er greit å la henne prøve seg, sa Kristiansen.

– Et hyggelig problem. Det kan gjøre motstanderne litt usikre også, sa Kristiansen til faktumet at Norges jentelag har tre potensielle avsluttere til ankeretappen.

Ikke problem

Kristoffersen skal etter planen ikke gå i Kuusamo. Det er et bevisst valg.

– Fortsatt er det junior-VM som er hovedmålet hennes denne sesongen. Fysisk er det ikke noe problem for henne å gå alt, men mentalt er det verre. Det kan bli for mye. Både Therese Johaug og Astrid U. Jacobsen var i samme situasjon i sin tid, sier Jacobsen.

Nevnte Johaug gikk 2.-etappen for Norge, Hun holdt omtrent samme tempo som Virpi Kuitunen på sin etappe. Det er sterkt. Kuitunen er verdens beste kvinnelige klassiskløper. Kristin Størmer Steira gikk en solid 3. etappe.

Resultater:

1) Norge 51.01,5 (Marit Bjørgen 13.22,5, Therese Johaug 13.17,8, Kristin Størmer Steira 12.03,6, Marthe Kristoffersen 12.17,6), 2) Finland 0.00,4 min. bak (Pirjo Muranen 13.24,8, Virpi Kuitunen 13.12,6, Aino Kaisa Saarinen 12.05,9, Riitta-Liisa Roponen 12.18,6), 3) Sverige 0.42,7 (Jenny Hansson 13.59,5, Britta Norgren 13.25,7, Anna Haag 12.13,2, Charlotte Kalla 12.05,8)

9) Norge 2.-lag 2.13,7 (Ingri Aunet Tyldum 13.53,2, Vibeke Skofterud 13.26,0, Kristin Mürer Stemland 12.38,8, Agneta Aasheim 13.17,2

Personvernpolicy