Kjørte feil – ble skutt på

En norsk turist ble i går skutt i Brasil. Her patruljerer en politimann en Favela, et lignende slumområde den norsk personen ble skutt i. (Foto: Scanpix)
En norsk turist ble i går skutt i Brasil. Her patruljerer en politimann en Favela, et lignende slumområde den norsk personen ble skutt i. (Foto: Scanpix)

<pNordmann skadd av skudd etter å ha fulgt GPSen inn i livsfarlig slum. Utskrevet fra sykehus lørdag kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Rio de Janerio: Lørdag kveld bisto en representant fra generalkonsulatet nordmannens to kamerater som forklarte seg om den dramatiske episoden for Rios turistpoliti.

- Han ble skutt i skulderen og har også fått et overflatesår i hodet, sier generalkonsul Vibeke Lilloe til ABC Nyheter.

De to andre norske turistene kom uskadd fra hendelsen.

De tre nordmennene kjørte en Prisma leiebil som de skulle levere tilbake Rios internasjonale flyplass, da de skal ha forvillet seg inn i slummen Nova Holanda i Maré. Dette er den samme slummen som norske journalister besøkte i forbindelse med Jens Stoltenbergs Brasil-besøk i september.

– Et sted på veien kjørte de feil. De fulgte en GPS i leiebilen og kom inn i et favelalignende strøk, forteller generalkonsul Vibeke Lilloe til ABC Nyheter.

Ifølge politiet skal de kriminelle i slummen ha begynt å skyte etter leiebilen fordi den var ukjent for dem. De tre norske turistene måtte til slutt forlate bilen og fikk hjelp av beboere i slummen Baixa do Sapateiro.

Det ble skutt flere skudd mot bilen - men nordmannen ble trolig bare skadd av knust glass som følge av skuddene.

De tre nordmennene ble først tatt hånd om av det lokale politiet i Maré-komplekset, men senere ble saken overført til turistpolitiet.

24-åringen og kameratene var på vei tilbake til Rio de Janeiro i bil etter å ha tilbrakt noen dager i badebyen Buzios nord for Rio de Janeiro.

- De havnet i en skuddveksling, men klarte å komme seg unna. De har forklart at de både kjørte og senere la på sprang for å komme seg i trygghet, sier Lilloe videre til ABC Nyheter.

Omstendighetene rundt skuddvekslingen er foreløpig uklare. Politiet ville lørdag kveld ikke gå mer i detalj.

Ifølge avisen O Dia ble den skadde nordmannen bragt til sykehuset Hospital Geral de Bonsucesso, og senere til sykehuset Copa D'Or i turistbydelen Copacabana.

Med stor bandasje rundt hodet og armen i fatle måtte også han forklare seg for turistpolitiet om den rystende hendelsen lørdag kveld. Han ønsket søndag ikke å snakke med norsk presse.

Representanter for konsulatet i Rio de Janeiro skal nå være sammen med de tre nordmennene på hotellet. De bistår blant annet med kontakt med familie i Norge og andre praktiske ting.

Farligst i Rio

Maré-komplekset består av flere slumområder som ofte betegnes som de farligste i Rio de Janeiro. Det er imidlertid uvanlig at utenforstående havner i skuddvekslinger og beboere i slummen hevder at det på dagtid er trygt å bevege seg i området.

Episoden har fått stor oppmerksomhet i landet fordi brasilianerne frykter at slike hendelser er med på å svekke landets rykte som et yndet turistmål.

Nova Holanda er en såkalt Favela. Favela er et begrep som brukes i Brasil om områder som er slum eller fattigkvarter. Favelaer er ofte kjennetegnet ved en nærmest total mangel på gatenavn, elektrisitet, telenettverk og sanitæranlegg. Favelaer har ofte problemer med narkotikarelatert gjengkriminalitet.

Les også: Dette får ikke Jens se

Oppdatert kl. 15.35 med mer informasjon og og opplysningen om at nordmannen trolig ikke har blitt truffet av skuddet direkte.

Personvernpolicy