Nye tester avgjorde valget av jagerfly

Nye tester avgjorde valget av jagerfly
Nye tester avgjorde valget av jagerfly

<pNye tester og analyser avgjorde Norges valg om å kjøpe amerikanske F-35 i stedet for svenskenes Gripen. Avgjørelsen ble tatt først sent i høst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Det var først sent i høst at gruppene som analyserte de to jagerflyene opp mot hverandre, oppdaget at det svenske flyet tapte på helt vesentlige punkter i kravene som var satt. Derfor ble det satt i gang nye tester, skriver Aftenposten.

Siden slutten av april har rundt 90 eksperter i 27 ulike faggrupper jobbet med å vurdere hvilket av de to flytypene, F-35 eller Gripen, som er best egnet som norske kampfly. Gruppene jobbet hver for seg, og overraskelsen var stor da det viste seg at det svenske flyet gjorde det mye dårligere i testene.

– Det var mange i prosjektet som ble overrasket. At det skilte så mye, både på operative krav og pris, kom overraskende på oss. Noen av analysene gjorde Finansdepartementet og Forsvarsdepartementet flere ganger nettopp for å forsikre oss om at intet var feil, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap) til avisen. (©NTB)

Personvernpolicy